Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Foto: TT

Facebook har empatiknapp på gång

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års väntan är Facebook på gång med ett alternativ till gillaknappen. Det avslöjar nätverkets grundare Mark Zuckerberg i samband med en utfrågning i Kalifornien.

Ända sedan gillaknappen introducerades 2009 har många Facebook-användare efterfrågat ett alternativ. Men företaget har alltid sagt nej till att införa en ”ogillaknapp” eftersom en sådan skulle kunna utnyttjas på ett negativt sätt. Men nu ser ett alternativ som ger användare möjlighet att utrycka empati ut att vara på väg.

– Hundratals människor har frågat om det, och i dag är en väldigt speciell dag eftersom det är dagen då jag faktiskt kan säga att vi jobbar på det, och vi är väldigt nära att lansera en testversion, säger Zuckerberg.

Den 31-årige Zuckerberg poängterade att knappen inte ska användas för användare ska göra ”tummen ner” på andras inlägg. Istället vill han att den ska användas när det känns okänsligt att trycka ”gilla” på ett sorgligt eller upprörande inlägg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.