Foto: SVT

Facebook kritiseras för begränsat nät för fattiga

Uppdaterad
Publicerad

Medieföretaget Facebook anklagas för bedrägeri när det nu erbjuder ”gratis internet” för miljoner människor i Afrika och Indien. Det är att luras när användarna begränsas och inte kan använda andra sökmotorer än Facebook-anknutna webbplatser, säger kritikerna.

I början av oktober presenterade Facebooks skapare och huvudägare Mark Zuckerberg planer på en satellit som från nästa år, 2016, ska ge Afrika söder om Sahara tillgång till internet. Satelliten ska drivas av organisationen internet.org där Facebook är stor intressent. Vid ett möte hos Facebook i San Fransisco i USA med Indiens premiärminister Narenda Modi blev det ett uppmärksammat kramande mellan Modi och Zuckerberg, och Facebooks ägare la fram sin vision om nätet.

– En av mänsklighetens största möjligheter i dag är att få alla anslutna till internet, sa Mark Zuckerberg.

Fler på nätet minskar fattigdom

Facebooks skapare och vd ansåg att internet är en chans att få fart på utvecklingen i Afrika och Indien. 

– Internet ger tillgång till inte bara underhållning och kontakt med vänner, utan det ger också chanser till bättre information om hälsa, utbildning och jobb. Faktum är att tio nya användare på nätet betyder att en person lyfts ur fattigdom och att ett nytt arbetstillfälle skapas, sa Mark Zuckerberg.

Kamp om vinst och marknadsandelar

I framför allt Indien pågår en diskussion om hur Facebook försöker att stärka sin marknadsposition. SVT kontaktar Mahesh Murthy i Bombay, han är indisk affärsman, investerar i it-företag och är aktiv i debatten.

– Facebook tjänar mindre pengar än vad Google gör per användare, därför har de en enkel strategi att skaffa ytterligare användare som inte på något vis skickas vidare till Google, och därför lanserar de nu ett mycket begränsat internet som inte tillåter Google och Youtube, säger Mahesh Murthy.

– Just nu luras regeringar och myndigheter att Facebook använder ”internet.org” för att presentera något samhällsnyttigt. Jag har sett hur människor i Indonesien säger att de är på nätet, men det kommer bara till Facebook och anknutna webbplatser, säger Mahesh Murthy.

Ny Zuckerberg får ingen chans

SVT ställer frågan om det trots allt inte är bättre att ha tillgång till ett begränsat internet än inget internet alls?

– Mitt svar är att om en ny Mark Zuckerberg växer upp i en by i Kenya eller Indien och bara har tillgång till det internet.org erbjuder så skulle han aldrig kunna bygga upp ett nytt Facebook, för han skulle aldrig kunna söka och lära sig programmering, aldrig lära sig matematik, aldrig lära sig hur världen fungerar för han är extremt begränsad i vad Facebook nu försöker lansera för att bygga upp en position och få användare i fattiga länder, säher Mahesh Murthy.

Tveeggat

Teknikskribenten Linus Larsson på Dagens Nyheter håller med om att ”internet.org” är tveeggat.

– Naturligtvis är det positivt att erbjuda internet till människor som annars inte skulle ha råd med någon form av datakommunikation. Å andra sidan finns kritiken om vilken typ av internet som Facebook driver igenom. Det gäller inte bara planerade satelliter i framtiden, utan det gäller även samarbeten som Facebook har i dag med operatörer i utvecklingsländer där de ger gratis tillgång till Facebook och ett par utvalda sajter, men inte ett fullständigt internet.

– Kritikerna menar att Facebook köper sig en slags särställning och för många människor blir synonymt med internet.

Linus Larsson säger att Facebook älskar att klä satsningen i en skrud av välgörenhet.

– Jag tycker man ska se det som en långsiktig plan. Det finns drygt fyra miljarder människor på jorden som inte använder internet. Det är naturligtvis otroligt viktigt för ett företag som Facebook att de börjar använda Facebook och inte en lokal indisk, rysk eller kinesisk sajt.

Linus Larsson påpekar att Facebook inte hindrar någon att köpa sig ett riktigt internetkonto.

– Det kanske är maktutövning, men det är ”mjuk” maktutövning. Det är tveksamt ur ett nätneutralitetsperspektiv, men jag förstår att många ser lockelsen i det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.