Facebookmördaren har hittats död

Uppdaterad
Publicerad

Den 37-årige mannen i USA som filmade när han begick ett mord och lade ut det på Facebook har hittats död. Enligt polisen hade mannen tagit sitt eget liv.

Jakten på den så kallade Facebook-mördaren i Cleveland, USA, har fått sitt slut. På tisdagen meddelade Clevelandpolisen på sin Twitter att den 37-årige mannen hittats död i en bil. Polisens teori är att han tog sitt eget liv.

Mannen jagades av både polis och FBI sedan i måndags efter det chockerande mordet på en 74-årig man. Den 37-årige gärningsmannen filmade hur han mördade den äldre mannen, och la sedan upp videon på Facebook. 37-åringen hävdade också att han begått ännu fler mord utöver detta. Han sa att han dödat mer än ett dussin människor i vad han kallade en påskdagsmassaker, men myndigheterna säger att ingenting pekar på att det finns fler än ett dödsoffer.

Sköts på gatan

74-åringen sköts på gatan när han var på väg hem efter att ha ätit påsklunch. Polisen tror att offret valdes ut av en slump.

Polisen meddelar att mannen upptäcktes av en patrull i Pennsylvania på tisdagen. Mannen befann sig då ungefär 16 mil från platsen där han begick mordet. Efter en kort biljakt ska mannen ha skjutit sig själv.

Ser över rutiner

Facebook fick kritik efter mordet eftersom videoklippet var tillgängligt under så lång tid. Det lades upp klockan 11.11 och togs ned klockan 13.22. Facebook meddelade att man skulle se över sina rutiner så fort som möjligt, så att användare lättare ska kunna rapportera våldsamt innehåll.

”Vi kommer att fortsätta göra allt vi kan för att förhindra tragedier som den här”, säger Facebook grundare Mark Zuckerberg i ett uttalande under tisdagen, citerad av nyhetsbyrån Reuters.

Facebook poängterade dock att det tog en timme och 45 minuter innan någon användare rapporterade videoklippet. 23 minuter efter den första rapporten från en användare togs videoklippet ned.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.