Foto: TT

Fågelinfluensa hos danska tamfåglar

Uppdaterad
Publicerad

Danska myndigheter har hittat de första fallen av fågelinfluensan H5N8 hos tama fåglar i landet. Och nu stoppar Jordbruksverket svenska fjäderfän från att vistas utomhus, i de fall där det är möjligt.

”Att vi höjer skyddsnivån är en försiktighetsåtgärd. Fågelinfluensan sprids framför allt med vilda fåglar och därför måste risken för att få in sjukdomen till svenska fjäderfän nu betraktas som förhöjd”, säger Karin Åhl på Jordbruksverket, enligt ett pressmeddelande.

Upptäckten gjordes i Skibstrup på norra Själland, där en tredjedel av den drabbade gårdens 30 änder har dött. De döda djuren hade samma smitta som tidigare konstaterats hos vilda fåglar i Danmark.

– Att fågelinfluensa nu konstaterats i en dansk hobbybesättning kan få stora konsekvenser för den danska exporten av fågelkött, säger Stig Mellergaard på Fødevarestyrelsen, Danmarks motsvarighet till Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.