Foto: TT

Fåglar missar nya klimatets fördelar

Uppdaterad
Publicerad

Värme och grönska kommer tidigare än förr så även flyttfåglarna. Men när människor gläds över en längre sommar missar lövsångaren fördelarna.

Klimatförändringens förlängning av värmeperioden ger bättre förutsättningar för Sveriges flyttfåglar.

Men enligt en studie från Stockholms universitet om lövsångarens flyttbeteende tar de inte chansen.

– Vi har sett att de kommer tidigare på våren och får sina kullar, men att de sedan också lämnar en vecka tidigare, säger Johanna Hedlund, doktorand vid Stockholms universitet.

Antalet långdistansflyttare har blivit färre de senaste åren, men skulle enligt studien kunna öka om de tog tillvara på det varmare klimatet.

– Att få ut så många ungar som möjligt ökar chansen att fler överlever. Avkommor från tidiga kullar får bättre förutsättningar och om de stannade längre för att hinna få fler ungar blir även hela arten starkare, säger hon.

Varför fåglarna inte tar tillvara på möjligheten som ges är enligt Johanna Hedlund svårt att svara på.

– Djur styrs av instinkter som är ett medfött beteende och svåra att rubba på. De kan stanna längre men nu drar de precis som förr när de är färdighäckade, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.