Foto: TT

Fallujas fall kan bli ett helvete för de befriade invånarna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Irakiska armén och shiitisk milis har nu trängt in i den hårt omstridda staden Falluja som har hållits av terroristorganisationen IS. Det är ett bakslag för IS. Men för de sunnitiska invånarna kan befriarna bli både en räddning och ett hot.

Bo Inge Andersson

Utrikeskommentator

Än så länge kan man inte säga att IS har förlorat Falluja, men ankomsten av befriarna kan vålla Fallujas invånare stort lidande.

Staden Falluja, fem mil väster om huvudstaden Bagdad, är till största delen sunnitisk. Både den reguljära irakiska armén och de miliser som deltar är shiiter.

Terroriströrelsen IS

Misstankar om samarbete

Det är här den stora faran dyker upp om Falluja befrias. Befriarna betraktar de befriade med stor misstänksamhet.

Och de befriade betraktar befriarna med stor skräck.

Redan misstanken om ett samarbete mellan sunnitiska Falluja-invånarna och det sunnitiska IS räcker för att den misstänkte dödas av shiitiska styrkor.

De shiitiska miliserna är till en stor del understödda av Iran, som ju också är shiitiskt.

Misshandel och dödsskjutningar

Till tv-sändaren Al-Jazeera har Rupert Colville, representant för FN-kommissarien för mänskliga rättigheter, talat om befriarnas brutala metoder när de har ryckt fram mot Falluja.

De shiitiska miliserna – som alltså till stor del agerar på egen hand – tar sunnitiska män i ”säkerhetsförhör”. I en del fall leder dessa till misshandel – för att tvinga fram bekännelser att den torterade haft samarbete med IS, enligt Colville.

I början av juni rapporterades att 21 unga män dödades, därför att de misstänktes för IS-samarbete.

Klämda mellan två krafter

– Vi har fått sådana rapporter. Vi kan inte bekräfta dem från oberoende källor, men vi håller uppgifterna för mycket trovärdiga, har Colville sagt.

För närvarande lär det finnas knappt 50.000 människor i staden som en gång hade 300.000 invånare. IS försöker sätta in de kvarvarande som mänskliga sköldar.

Den irakiska militären sätter in tungt artilleri. Det drabbar också civilbefolkningen. Den USA-ledda anti-IS-koalitionen understödjer de shiitiska marktrupperna med flygattacker.

Civilbefolkningen är hårt klämd mellan dessa båda krafter. Rapporter från dem som lyckats fly från staden talar om affärer och bostadshus som plundras av milismännen. Milisledare har förbjudit detta, men det sker ändå.

Skräck för hämnd

Den internationella koalitionen mot IS, ledd av USA, har länge fruktat att den sunnitiska civilbefolkningen skulle drabbas om shiitisk militär och milis befriade IS-hållna områden.

Det är möjligt att Falluja befrias. Men frågan är vad befriarna gör med de befriade. Skräcken för shiitisk hämnd beskrivs ofta som stor.

Bakgrunden till den stora motsättningen mellan shiiter – som är i majoritet – och sunniter i Irak har historisk bakgrund. Den sunnitiska minoriteten var under diktatorn Saddam Hussein en styrande elit i landet. Shiiterna förtrycktes.

Motsättning lever kvar

I det Irak som växte fram sedan Saddam störtats 2003 fick shiiterna makten. Sunniter som tjänat den gamla regimen rensades ut. Det gällde alla som tillhört regimens Baath-parti. Det ledde till att de utstötta – den före detta eliten – gjorde uppror mot den sittande nya regimen.

Det är denna motsättning som fortfarande lever kvar. Den shiitiskt dominerade regeringen har inte varit kraftfull nog att göra sunniterna delaktiga i samhällsutvecklingen. De saknas i hög grad i armén, polismakten eller i annan statsförvaltning.

De ser sig som förtryckta och en del sunniter betraktar därför det sunnitiska IS som en bundsförvant, som hjälper dem mot shiiterna.

Följdes aldrig upp

Åren 2007 och 2008 lyckades man driva tillbaka terrorgruppen al-Qaida, som höll Falluja och Anbar-provinsen väster om Bagdad.

Det skedde – främst på amerikanskt initiativ – därför att man samarbetade med sunniterna i områden, som börjat tröttna på det sunnitiska al-Qaida, som behärskade Anbar.

Men detta gynnsamma samarbete följdes aldrig upp av den irakiska regeringen. Man borde ha integrerat sunniter i statsförvaltningen. Men det gjordes aldrig.

Det ledde i sin tur till att många före detta sunnitiska officerare, som kastats ur den irakiska armén, senare valde att ansluta sig till IS.

Förfärande följd

Det är dessa motsättningar som nu kan leda till att Falluja, även om det befrias, blir skådeplatsen för våld och grymhet.

Idag beräknar man att IS har förlorat 40 procent av den yta som man ursprungligen behärskade i Irak. Siffran för Syrien är 20 procent.

Det finns en annan förfärande möjlig följd av IS motgångar. Många terroristexperter menar att de motgångar som IS haft den senaste tiden kan leda till att IS ökar sina terroraktioner i Europa och USA – för att visa att man fortfarande är ett alvarligt hot.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet