Zahwa kommer från Dara i Syrien. Kriget har splittrat hennes familj och i dag lever hon ensam i den turkiska gränsstaden Kilis. Foto: Niclas Berglund/SVT

Familjen splittrades vid flykten

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals familjer har splittrats sedan kriget i Syrien bröt ut. Och för många är nu oron stor att en överenskommelse mellan Turkiet och EU, ska göra det ännu svårare att återförenas. I morgon möts EU-topparna för att försöka enas om flyktingkrisen.

– Jag har ingen här. Turkiet har blivit som ett fängelse för mig. Jag tar mig ingenstans, säger 65-åriga Zahwa till oss.

En traktor rullar förbi på gatan samtidigt som Zahwa Hasan viker upp den filt som fungerar som dörr till den butikslokal som hon hyr. Här låg tidigare ett bageri, men nu betalar hon en hög hyra för att få tak över huvudet och snart är hennes besparingar slut.

– Min familj har splittrats. Jag förlorade två söner, som föll offer för prickskyttar i Syrien och resten av mina barn bor i Europa. Nu är jag ensam här i Turkiet. Hur ska jag nu kunna ta mig härifrån, undrar hon.

Syrienkriget

Hennes man blev kvar i Syrien

Det har gått sju månader sedan familjen under dramatiska former flydde från Darah i Syrien. I tumultet blev hennes man kvar i krigets Syrien och nu kan han inte längre ta sig till Turkiet.

– Vi flydde ett kaos och hamnade i den här sorgliga situationen. Jag gråter ofta och tänker på hur länge jag kan klara mig ensam, säger Zahwa.

Zahwa får hjälp av grannar att hämta vatten och lokala hjälporganisationer förser henne med det allra nödvändigaste. Hon har till och med fått en liten kamin som hon kan elda i när kylan tränger sig på om natten.

Svårt att få tag på bostäder

När våldet närmade sig deras stad flydde hon och när familjen inte kunde hålla samman följde hon några grannar hit till Kilis. Staden ligger just innanför den turkiska gränsen och hade innan kriget drygt 90.000 invånare. I dag bor det fler än dubbelt så många här och merparten är syriska flyktingar.

– Det finns knappt några bostäder att få tag på. Jag hade tur som fick den här butikslokalen, men hyran är hemskt hög, berättar Zahwa.

Hon har hört rykten om förhandlingarna mellan EU och Turkiet, men vet inte riktigt vilka konsekvenserna kan bli för just henne.

– Jag hoppas bara kunna resa till mina döttrar i Sverige. De vill ta hand om mig, men jag har tydligen inte de rätta papperen och heller inga pengar.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet