Foto: TT/SVT

Familjen trakasserades efter kuppförsöket – flydde för sina liv

Uppdaterad
Publicerad

Sibel har ägnat hela sitt yrkesliv åt att berätta för tv-tittare vad som händer i Turkiet. Efter kuppförsöket i juli var det just journalistiken som gjorde att hon hotades, trakasserades och till slut var tvungen att lämna landet.

Sibel berättar för SVT:s Friktion hur situationen för henne som journalist blev allt mer ohållbar efter kuppförsöket i juli. Varje natt stod ett gäng utanför hennes hus och skrek att hon borde avrättas.

Istället för att sova hemma tog hon och hennes man med sig barnen i bilen och åkte i väg.

Friktion

– Jag var rädd. Mitt och min familjs liv var i fara. Vi åkte runt i lugna områden och sov i bilen. Först på morgonen åkte vi hem igen, säger hon till Friktion.

”Häxjakt på journalister”

Organisationen Reportrar utan gränser bedömer att mer än 100 journalister och mediearbetare just nu är fängslade i Turkiet. Hundratals turkiska journalister har också ställts inför rätta och anklagats för att ha ”förolämpat presidenten” eller för att ”stötta terrorism”. Vissa har fängslats utan formella anklagelser.

– Häxjakten på journalister i Turkiet har gjort att landet är världens största fängelse för journalister. Det har bara tagit president Erdogan ett år att totalt omintetgöra all mediepluralism i landet och Europeiska unionen har knappt sagt ett knyst, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Foto: Sara Sundstedt, SVT Design.

”Ser inget ljus”

När Sibel pratar om situationen för journalister i Turkiet blir hon märkbart ledsen. Under hösten har Sibel sett kollegor fängslas för att de gjort sitt jobb.

Hon beskriver en stark vilja att fortsätta rapportera oberoende, försöka hålla liv i en öppen politisk debatt. Men oron för barnen blev till slut för stark. Hon och familjen valde att lämna Turkiet och har nu sökt asyl i Sverige.

Hon ser mörkt på framtiden för journalistiken i Turkiet.

– Jag ser dessvärre inget ljus den närmsta tiden, de journalister som tänker fritt och vill kunna skriva fritt befinner sig nu utomlands. De som inte kunnat lämna landet sitter i fängelse.

Mer av Friktion om följderna av kuppförsöket i Turkiet hittar du på SVT Play!

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet