Alexander Alexandrov anser sig tillhöra till den ryska armén och vara krigsfånge i Ukraina, men detta förnekas av Ryssland. Foto: TT

Fångna ryska soldater: Moskva har vänt oss ryggen

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Alexandrov, 28, känner sig övergiven av sitt hemland Ryssland. Han sitter i en sjukhussäng i Ukraina, tillfångatagen, anklagad för terrorism. Själv anser han sig höra till den ryska armén och vara krigsfånge. Men Ryssland förnekar detta. Ryssland förnekar honom.

Det måste Ryssland göra för enligt president Vladimir Putin finns det inga som Alexander Alexandrov inne i Ukraina – inga som är soldater i rysk tjänst. Det enda som finns är personer som avslutat sin tjänst i ryska armén och frivilligt deltar på de östukrainska ryskvänliga separatisternas sida.

Alexander Alexandrov ska ha lämnat ryska armén i december 2014 och sedan begett sig som frivillig till Ukraina. Det har han till och med hört sin fru berätta i rysk tv – på ett underligt uppstyltat sätt. Det hon sa understödde Putins version – det är bara frivilliga ryssar som slåss i Ukraina.

Förnekar Rysslands förnekande

– Det känns sårande att höra sin egen familj förneka att jag är rysk soldat. Säger han till den brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Och han nämner sitt militära identitetsnummer: E131660.

Så Alexander förnekar det ryska förnekandet. Och är samtidigt orolig för sin familj. Han har blivit en bricka i ett grymt spel mellan krigförande makter.

Han säger att han tillhör ryska specialstyrkor och att han har ett treårskontrakt. Och att han bara har lytt order. Ryska order.

Övergivna av hemlandet

Reuters träffar honom på sjukhuset. Han och en annan soldat, Jevgeny Jerofejev känner sig nu övergivna av sitt hemland. Ett samtal med den ryske konsuln gav inget resultat – Ryssland lovade ingenting, eftersom de båda var frivilliga, inte ryska soldater.

Kriget i Ukraina är ett skuggkrig. Och de lever i ett ingenmansland. Ryssland förnekar att man sänder trupper dit varje gång som Ukraina eller EU och Nato påstår det. Världens medier, som sätter en ära i att återge båda parters ståndpunkter, återger dessa beskyllningar och förnekanden.

Han fick låna en mobiltelefon av Reuters utsända för att ringa hem. Hans fru svarar alltid när han ringer, säger han. Men ingen svarar därhemma. Han är verkligen orolig, säger han.

”Jag är ju rysk medborgare”

– Jag kan kanske förstå att de vänt mig ryggen som soldat, men jag är ju rysk medborgare, säger han.

De ukrainska myndigheterna säger att han kommer att åtalas för terrorism, för att ha dödat en ukrainsk soldat, vilket Alexander förnekar. Om han hade erkänts som soldat av Moskva hade hans situation i varje fall varit något mindre pressad än den är nu.

Eftersom de inte har soldat-status blir det ett vanligt mord – eller ett terroristbrott. De kan inte ses som krigsfångar med deras speciella status.

De två ryssarna berättar om hur de kom till Ukraina. De är medlemmar i en specialenhet inom den ryska underrättelsetjänsten GRU med säte i Togliatti. Det var en enhet på 200 man som kom till Ukraina i slutet av mars i år.

Byta uniformer

De skulle förstöra sina identifikationsdokument och byta till andra uniformer så att de smälte in med de proryska separatisterna.

När de kom till Ukraina utförde de mest underrättelsearbete, separatisterna skötte striderna. En gång började dessa av misstag beskjuta de ryska soldaterna.

När ryssar blivit gripna i Ukraina har Moskva regelbundet sagt att det handlar om frivilliga, som inte har något att göra med den ryska staten. Men dessa båda fall är inte så enkla att förneka på grund av de bådas utförliga berättelser.

Längtar hem – till vad?

Det enda de längtar efter är att komma hem. Men de säger att de inte är säkra på hur de ska klara av att fortsätta leva i ett land som har förnekat dem.

– Det är skrämmande, säger Jerofejev. Jag tror ingen kommer att tacka mig. Jag tror att mitt livs största äventyr kommer att möta mig när jag kommer hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.