En FN-anställd i Colombia håller i ett vapen som lämnats över av Farc-rebeller. Foto: Arkivbild/TT

Farc-gerillan i Colombia har lämnat över alla vapen

Uppdaterad
Publicerad

Farcgerillan i Colombia har formellt slutfört sin avväpningsprocess, efter mer än 50 års krig i landet.

Avväpningen avslutas formellt vid en ceremoni på tisdagen.

FN-personal ”lade i dag undan alla Farcs registrerade vapen” med undantag för ett antal som används för säkerhet vid avrustningsplatserna, uppger FN i ett uttalande.

Fredsavtalet i Colombia

LÄS MER: Fredsamtalen med colombianska ELN fortsätter

Farcledaren Rodrigo Londoño, mer känd under namnet Timochenko, ska formellt avsluta avrustningen vid en ceremoni med landets president Juan Manuel Santos i staden Mesetas under tisdagen.

Enligt uttalandet från FN har Farc lämnat över alla sina vapen. Vid sidan av detta fortsätter FN att förstöra andra vapen och ammunition som har hittats på gömställen som Farc har uppgett.

”Ett historiskt ögonblick”

Londoño kallar avväpningen för ”ett historiskt ögonblick för Colombia”.

”Att lägga ned vapnen visar vilja, mod och hopp”, skriver han på Twitter.

LÄS MER: Farc och Colombia undertecknar historiskt fredsavtal

Colombias president Juan Manuel Santos sade förra veckan att händelsen ”förändrar Colombias historia”.

De tidigare Farcrebellerna ska nu gå över till ett civilt liv och gerillan ska omvandlas till ett politiskt parti.

Vapnen ”hade tidigare en funktion, men i dag fattar vi ett politiskt beslut och vi behöver dem inte längre”, säger den högt uppsatte Farcledaren Mauricio Jaramillo till AFP.

Fakta Farcgerillan

Gerillan Farc, Colombias väpnade revolutionära styrkor (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), bildades 1964 som en revolutionär rörelse som förespråkade jordreformer.

Latinamerikas mest långlivade vänsteruppror har alltmer kommit att förknippas med kidnappningar och knarkhandel, som gjort Farc till en av världens rikaste gerillagrupper.

Konflikten omfattar förutom Farc den mindre gerillan ELN, Nationella befrielsearmén (Ejército de Liberación Nacional), regeringsarmén, flera paramilitära grupper och drogkarteller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredsavtalet i Colombia

Mer i ämnet