Foto: AP

Farliga vilddjur på rymmen i Tbilisi

Uppdaterad
Publicerad

Minst tolv personer har omkommit och 24 är fortfarande saknade sedan kraftiga regn har fått en flod i Georgiens huvudstad Tbilisi att svämma över. Stora vägar, hus och bilar har sköljts bort i vattenmassorna. Även stadens zoo förstördes, och invånarna vaknade igår upp till en stad där farliga rovdjur spatserade på gatorna.

Ännu pågår ett massivt arbete med att rädda människor undan vattenmassorna. Flera stora vägar har sköljts bort, hus har raserats, och tusentals invånare står nu utan el och vatten.

Vilda djur på rymmen

Vattenmassorna förstörde också stadens zoo, och med det släpptes zooets vilda djur ut i det fria. Bland annat kunde tigrar, lejon, björnar och en flodhäst ses gå runt fritt i staden. Tv-bilder visade en flodhäst som simmade på Hjältetorget i centrum. I sociala medier cirkulerar foton på en krokodil intill parkerade bilar och en björn som klättrat upp på en ventilationsanläggning.

På zooet är man förkrossad över förödelsen.

– Alla aporna och jaguarerna har dött i översvämningen, och tre lejon har drunknat. Den del av rovdjursområdet där tigrarna och lejonen fanns är helt förstörd, säger Khatia Basilashvili, sociala medier-ansvarig på Tbilisi zoo.

Stanna inomhus

De flesta förrymda djuren har nu fångats in eller avlivats, vissa hittades så långt som 15 km ifrån zooet, men myndigheterna vet ännu inte hur många djur som fortfarande går lösa.

– Runt 20 vargar, åtta lejon, och ett flertal tigrar och jaguarer har redan skjutits till döds av specialstyrkor, säger Khatia Basilashvili.

Enligt zooet tros bland annat tre lejon fortfarande vara på rymmen, och människor är därför uppmanade att hålla sig inomhus.

– Det är fortfarande inte riskfritt, därför uppmanar vi folk att inte gå och vistas i de områden där det finns risk för djurangrepp, säger Tbilisis borgmästare David Narmania.

Kostnaderna för förstörelsen kan komma att hamna på mångmiljonbelopp, tror lokala myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.