Donald Trumps tidigare rådgivare Carter Page vid en presskonferens i Moskva. Arkivbild. Foto: TT

FBI har fått tillstånd att övervaka Trumps rådgivare

Uppdaterad
Publicerad

FBI fick förra sommaren ett hemligt domstolsbeslut om att övervaka kommunikation hos en av dåvarande presidentkandidaten Donald Trumps rådgivare.

Rådgivaren, Carter Page, är en del i en utredning om möjliga kopplingar mellan Ryssland och valkampanjen i höstas, rapporterar Washington Post.

FBI och justitiedepartementet fick domstolsbeslutet efter att ha övertygat en domare i en den hemliga domstolen Fisa att det fanns anledning att tro att Page var agent för Ryssland.

Trump och Ryssland

Har förnekat

Page har upprepade gånger förnekat att han gjort något fel i sina kontakter med Trumps kampanj, eller Ryssland. Han säger i ett uttalande att domstolsbeslutet är bevis på att tidigare president Barack Obamas regering ville ”förtrycka dissidenter” som satte sig emot dess utrikespolitik.

”Det kommer att bli intressant att se vad som kommer fram när den omotiverade grunden för förfrågningarna avslöjas”, sade han.

Vita huset och FBI har avböjt att kommentera saken och Justitiedepartementet svarade inte direkt på förfrågningar om kommentarer.

Utreder Rysslands inblandning

FBI och utskott i kongressen utreder om Ryssland försökte påverka valet till Trumps fördel, framför allt genom att hacka demokraters e-post och släppa ofördelaktig information, men också möjligen i samröre med Trumps medarbetare.

Ryssland förnekar anklagelserna, som även Trump avfärdar.

Page har inte anklagats för några brott, och det är oklart om justitiedepartementet senare kommer att åtala honom eller andra i samband med utredningen.

Trump och Rysslandskontakter

USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för deras inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel. I dagsläget pågår flera utredningar, både i kongressen och i olika underrättelsetjänsters regi.

Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har nu tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab, även om hans nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn tvingades avgå efter att det visat sig att han inte sagt hela sanningen om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör till vicepresidenten.

Samtidigt har de ryskamerikanska relationerna de senaste åren varit mycket kyliga, bland annat i ljuset av Rysslands inblandning i Ukrainakonflikten och annektering av Krim samt de sanktioner som följde på annekteringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet