Femen-aktivist får asyl i Frankrike

Publicerad

En topless-aktivist fällde ett stort träkors i centrala Kiev med en motorsåg. Nu uppger hon att hon har fått politisk asyl i Frankrike.

Inna Shevchenko skapade stor uppståndelse i Ukraina när hon barbröstad och utrustad med motorsåg, fällde ett stort träkors i centrala Kiev, i augusti förra året.

Det fyra meter höga korset var ett monument tillägnat de personer som föll offer för Josef Stalins repression under 1930-talet och restes år 2005. 

Femen

Shevchenko, som hade målat orden ”Free Riot” (”Befria Riot”) över bröst och armar, uppgav att hon handlade i sympati med den ryska aktivistgruppen Pussy Riot och att menade att handlingen i sig var en protest mot en patriarkal religion.

Efter dådet flydde Shevchenko till Frankrike på grund av att hon mottagit dödshot i Ukraina.

”Vi behöver ett land”

Väl i Frankrike startade hon en förgrening till den feministiska rörelsen Femen, tillsammans med vilken hon genomfört ett flertal barbröstade protester, skriver brittiska BBC.

– För att kunna utveckla rörelsen behöver vi en plats, vi behöver ett land, sade Inna Shevchenko till nyhetsbyrån AFP.

Migrationsverket i Frankrike vill inte kommentera Shevchenkos fall utan hänvisar till sekretess, men AFP uppger att de sett dokument som styrker att Shevchenko beviljats politisk asyl i landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femen

Mer i ämnet