Filerna kopierades till Lady Gaga-cd

Informationsläckan på Wikileaks beskrivs som den största i historien. Men att få tag på informationen var inget problem för den utpekade 23-årige soldaten Bradley Manning. -Jag kopierade filerna på en bränd cd-skiva märkt Lady Gaga, säger han.

Enligt brittiska The Guardian arbetade den 23-årige amerikanska soldaten Bradley Manning som underrättelseanalytiker på Hammer-basen, öster om Bagdad, när han kom över dokumenten. Han säger att det var enkelt att få tillgång till försvarets datanätverk Siprnet och ladda ner de 250.000 filerna.

Kopierade till Gaga-cd
-Jag brukade komma in med en bränd musik-cd märkt "Lady Gaga", radera musiken och sedan kopiera de hemliga dokumenten i komprimerat format till cd:n. Ingen misstänkte någonting. Jag lyssnade på Lady Gagas låt Telephone och låtsades sjunga med, medan jag laddade ner den kanske största informationsläckan i amerikansk historia.

Manning har sagt att motivet ska ha varit att han tycker att all information ska vara tillgänglig för alla medborgare. Han lyckades dock inte hålla sin bedrift för sig själv, utan skröt i en nätchatt om vad han gjort till hackaren Adrian Lamo. "Gud vet vad som händer nu. Förhoppningsvis blir det diskussioner över hela världen, debatter och reformer. Om inte - då är vi utdömda som art", skrev Manning till Lamo, som återgett samtalet för tidskriften Wired.

Blev angiven
I chatten med Lamo berättade han hur han fört vidare till Wikileaks just det material som nu publicerats. Lamo, dömd för dataintrång i början av 2000-talet, vände sig dock omgående till myndigheterna.

-Många kallar mig för tjallare och jag antar att jag förtjänar det. Jag blev orolig för min familj. Jag ville inte se FBI-agenter komma och knacka på igen, förklarade Lamo för BBC i somras.

Bradley Manning greps och har sedan i våras suttit inspärrad i isoleringscell. Enligt de formella anklagelseakten ska han ha skaffat sig och spridit vidare den hemliga informationen mellan den 19 november 2009 och 27 maj i år.

Rekordläcka
Lars Nicander, expert på datasäkerhet och utredningschef vid Försvarshögskolan, har aldrig tidigare hört talas om att någon lyckats komma åt så mycket hemlig information på ett så enkelt sätt.

-Det ska inte vara så här lätt, men efter 11 septemberattacken var USA:s underrättelseinformation fullständigt okordinerad. Då gjorde man mer information tillgänglig för fler.

Enligt Lars Nicander borde inte den här typen av UD-information vara tillgänglig för en soldat på en så låg nivå som Bradley Mannings.

-Nu kanske de måste se över datorerna och ta bort alla cd-spelare och USB-portar, säger han.

Rapport
TT

Fakta: Bradley Manning

Bradley Manning tjänstgjorde som underrättelseanalytiker vid Hammer-basen, öster om Bagdad, när han greps misstänkt för att ha spridit en stor mängd hemliga dokument i maj 2010.

Manning är född 1983 och uppvuxen i Crescent, Oklahoma - en småstad som även var hemort för en annan känd hemlighetsavslöjare, Karen Silkwood, som 1974 slog larm om missförhållanden på en lokal kärnkraftsanläggning och därefter försvann, sannolikt mördad. Hennes öde skildras i den flerfaldigt Oscarsnominerade filmen Silkwood, med Meryl Streep i huvudrollen.

Publicerad: