Filippinernas president Rodrigo Duterte. Foto: TT

Dödssiffran stiger i Filippinernas drogkrig

Uppdaterad
Publicerad

Över 1.800 människor kan ha dödats i den filippinske presidenten Rodrigo Dutertes offensiv mot narkotikahandlare och -brukare. En långt högre siffra än som tidigare varit känd.

Enligt ny statistik från Filippinernas polis har drygt 700 misstänkta narkotikahandlare och -användare dödats sedan slutet av juni, då Duterte svors in som president och förklarade krig mot drogerna.

Därutöver utreder polisen nästan 1.100 fall av drogrelaterat dödande som skett ”utanför det normala polisarbetet”, uppger Reuters.

Sammanlagt har alltså uppemot 1.800 människor dödats under de sju veckor som Duterte varit president. Dödandet har utförts dels av poliser, dels av frivilliga medborgargarden, och ofta har avrättningarna föregåtts av misshandel och tortyr, enligt människorättsorganisationer.

Har lovat döda kriminella

Under sin valkampanj i våras lovade Duterte att döda över 100.000 kriminella i landet.

Kritiken har varit hård mot landets nya ledare, som i går svarade med att hota om att Filippinerna ska lämna FN.

FN har kritiserat Duterte för att han sanktionerat polisens dödande av misstänkta narkotikahandlare och -användare.

Under en presskonferens sent på söndagen gick presidenten till storms mot FN, och sade att Filippinerna kan komma att bilda en ny internationell organisation tillsammans med bland annat Kina.

”Vi stannar”

I dag kom dock annan information och landets utrikesminister Perfecto Yasay säger att Filippinerna kommer att kvarstå som medlem i FN.

Yasay hävdar att presidenten bara uttryckt sin ”frustration och besvikelse”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.