– Jag är väldigt besviken, då vi fick genomgå en väldigt svår kampanj där vår kandidat lynchades av medierna, kring uppgifter som fortfarande i dag inte har helt bekräftats, säger republikanen och Fillon-aktivisten Vincent Thierry. Foto: SVT & TT

Fillon-aktivisten: Omöjligt att välja någon av slutkandidaterna

Uppdaterad
Publicerad

– Först blev jag förvånad, och sedan väldigt arg, säger Vincent Thiéry, aktiv inom det franska högerpartiet Republikanerna, om att partiets utslagna kandidat François Fillon gått ut och uppmanat sina anhängare att rösta på Macron i valet nu på söndag.

Han kan själv inte se sig lägga sin röst på någon av kandidaterna, och förundras över de val som en del av hans partikamrater gjort, när de viktiga parlamentsvalen står inför dörren i juni.

Från början var det tal om en given seger. När François Fillon något överraskande vann det konservativa högerpartiet Republikanernas primärval med en jordskredsseger i höstas, förutspådde många att han skulle vinna presidentmakten nästan på walk-over.

”Vi hade öppet mål”

Så blev det dock inte.

Presidentval i Frankrike 2017

Efter en vinter kantad av skandaler, framförallt kring anklagelser om tvetydiga skattefinansierade ersättningar till hustrun, Penelope Fillon, dalade den forne premiärministerns stjärna och han slutade trea, och blev därmed utslagen, i presidentvalets första valomgång den 23 april.

– Det var ett hårt slag; högern frånvarande vid den andra omgången, för första gången sedan 1981, samtidigt som vi hade ett verkligt öppet mål inför det här valet, säger Vincent Thiéry, som är aktiv medlem i Republikanerna och kampanjade för Fillon, till SVT Nyheter.

– Jag är väldigt besviken, då vi fick genomgå en väldigt svår kampanj där vår kandidat lynchades av medierna, kring uppgifter som fortfarande i dag inte har helt bekräftats.

LÄS MER: Vägen till Elyséepalatset

”Står båda för populism”

Fillon fick som bekant se sig slagen av den före detta socialdemokratiska ekonomiministern Emmanuel Macron, numera oberoende mittenliberal, och högerpopulistiska Nationella frontens Marine Le Pen.

– Deras vidaregång till andra omgången är dramatisk, lika mycket för båda två. De är olika men står båda för populism, anser Vincent Thiéry.

Han menar att Le Pen, i sitt arbete av göra sin rörelse rumsren, har framställt sig som folkets röst och lägger fram verklighetsfrånvända ekonomiska förslag. Macron, å sin sida, med sin akademiska utstrålning och bakgrund som bankman, förför väljare genom att inte föreslå något som skulle kunna uppröra någon, vilket resulterar i att han inte står för några större, nödvändiga reformer alls, enligt Vincent Thiéry.

LÄS MER: Macrons e-post hackad – ”Intern information sprids”

Menar att en Macron-röst ger extremhögern rätt

På den avgörande valnatten, när det tidigt stod klart att François Fillon var uträknad ur presidentstriden, gick den besegrade högerkandidaten nästan genast ut med en uppmaning till sina följare att lägga sin röst i den avgörande omgången på Emmanuel Macron.

– Först blev jag förvånad, och sedan väldigt arg, säger Vincent Thiéry.

– Vi anklagas ofta av extremhögern att vara stöpta i samma mall som socialdemokraterna. Att uppmana till en röst på Macron är att ge dem rätt, säger han, med hänvisning till Macrons bakgrund som socialdemokratisk minister.

LÄS MER: Detta är den franska ekonomins utmaningar

Har sitt eget beslut klart

Själv anser han att traditionen att utslagna kandidater uppmanar till att rösta på en annan är förlegat, och förklarar att det heller inte är självklart att partianhängare följer uppmaningen.

– Jag kan exempelvis tala för de unga i mitt parti, och vissa av dem kommer att rösta på Le Pen, andra på Macron, och ytterligare andra kommer att rösta blankt eller avstå.

För egen del är valet självklart, säger han.

– Jag har tagit mitt beslut: på söndag kommer jag att avstå från att rösta. Det är för mig helt omöjligt att, med mina övertygelser, rösta för socialdemokratin eller extremhögern.

TV: Här är de två kandidaternas styrkor som talare

Parlamentsvalen hägrar

– Jag förstår för övrigt inte mina partikamrater som i ena stunden uppmanar till att rösta på Macron, och om några veckor kommer att satsa allt på att vinna parlamentsvalen.

Just de stundade parlamentsvalen i juni gör också att Vincent Thiéry inte känner sig helt uppgiven. Han blickar i stället framåt med optimism.

– Jag har en mycket bra känsla inför parlamentsvalen. Jag tror att högern är i en god sits för att vinna och behålla många valkretsar. Om vi skulle hamna i cohabitation* kommer vi att kunna driva på propositioner för att få igenom lagförslag.

– Jag tror att man måste göra en  ordentlig analys av vad som hänt. François Fillon föll inte på sina idéer eller sitt parti, utan på de, kanske falska, anklagelserna om oegentlighet. Jag är övertygad om att fransmännen, utan personangreppen, skulle vara redo att acceptera Fillons tuffa men realistiska politik, den enda som skulle kunna rädda Frankrike ur den nedåtgående trenden, säger Vincent Thiéry.

FAKTA: Cohabitation

Ett politiskt fenomen som uppstår när landets president och premiärminister är av olika politiska inriktningar, som kan uppstå när presidenten och dennes allierade partier hamnar i minoritet i nationalförsamlingen. Läs mer om fenomenet, och den franska maktfördelningen, här: http://pejl.svt.se/sa-mycket-makt-har-frankrikes-president/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet