François Fillon Foto: TT

Fillon blir högerns presidentkandidat

Uppdaterad
Publicerad

François Fillon ser ut att gå mot seger i högerns andra primärval i Frankrike. När 80 procent av rösterna hade räknats ledde han med 67,4 procent mot Alain Juppé som har 32,6 procent av rösterna.

– Väljarna vill ha frihet, sanning och respekt från staten, sade Fillon i sitt segertal.

Den före detta premiärministern François Fillon blir den konservativa presidentkandidaten i det kommande presidentvalet till våren. Tidiga siffror från söndagens andra valomgång i högerns primärval visar på att Fillon leder stort över Alain Juppé, även han före detta premiärminister men numera borgmästare i Bordeaux. Ser man till opinionsmätningarna ser det ut som att slutstriden om presidentposten då kommer att stå mellan Fillon och högerextrema Nationella Frontens ledare Marine Le Pen, i valet som går av stapeln den 23 april nästa år.

Segertalade

Vid niotiden på söndagskvällen talade Alain Juppé och erkände sig besegrad och önskade sin motståndare Fillon lycka till. Juppé meddelade också att han kommer stötta Fillon i det kommande presidentvalet. Kort därefter gick François Fillon ut och segertalade. Han uttryckte även respekt mot sin motståndare Juppé och betonade att deras likheter var större än deras olikheter – ett tecken på att han vill ena de konservativa mot högerextrema Marine Le Pens framstående siffror i opinionsmätningarna.

Presidentval i Frankrike 2017

– Jag måste nu övertyga hela landet om att vårt projekt är det enda som kan lyfta oss, säger Fillon.

Emot abort och samkönade äktenskap

Det är två traditionella konservativa politiker som har mötts i den andra valomgången, som också anses ligga politiskt nära varandra även om Juppé ses som något mindre traditionell. I den första valomgången av republikanernas primärval för en vecka sedan, slogs den före detta presidenten Nicolas Sarkozy ut och meddelade att han skulle ge sitt stöd till Fillon. Fillon gick till val med löften om drastiska reformer mot en fri marknad och hårda tag mot invandring och islamisk extremism. Han är också för traditionella familjevärderingar och vänligare band till Rysslands Vladimir Putin. Bland annat är han emot abort och provrörsbefruktning för homosexuella par. Personligen är han emot samkönade äktenskap, men kommer inte riva upp lagen som tillåter det, har han tidigare meddelat. Däremot vill han göra inskränkningar i adoptionsrätten för homosexuella.

Ville ha bort Sarkozy

Högerpartiet Les Républicains meddelar att valdeltagandet är 4,5 procent högre än vid samma tid förra omgången. Man behöver inte vara medlem i partiet för att rösta utan alla röstberättigade fransmän kan betala två euro och lägga sin röst. Inför förra primärvalet meddelade många socialistanhängare att de också skulle rösta, för att få bort Sarkozy som gjort flera populistiska utspel om invandrare och islam.

Socialisterna, som i dag har makten i Frankrike med den oerhört impopuläre presidenten François Hollande i spetsen, kommer att hålla sitt primärval i januari. Än så länge har inte Hollande gett besked om han kommer att ställa upp i valet för en ny presidentperiod.

Fakta kandidaterna och valet:

François Fillon:

62 år, katolik.

Tidigare premiärminister under dåvarande president Nicolas Sarkozy.

Lanserade sin kampanj tidigt, redan 2014 – flera månader före någon av hans rivaler i Les Républicains (Republikanerna).

Har uppvaktat katolska väljare. Har lovat landets biskopsråd att lagföra principen att ”ett barn alltid är frukten av en far och en mor”. Det ses som en indirekt attack på möjligheterna till adoption och provrörsbefruktning för homosexuella par.

Alain Juppé:

71 år gammal och tidigare premiärminister (1995–1997).

Var borgmästare i Bordeaux under en stor del av de senaste 20 åren. Har gett staden en ansiktslyftning vilket lockat både turister och nya invånare.

Har jobbat med mer vänsterorienterade borgmästare och främjat interreligiös dialog.

I tv har han berättat om de många kärleksaffärer han haft mellan sina två äktenskap.

Franska valet:

Frankrike håller presidentval den 23 april 2017 med en högst sannolik andra valomgång den 7 maj mellan de två toppkandidaterna.

Hittills klara för valet är bland andra Nationella frontens Marine Le Pen, förre ekonomiministern Emmanuel Macron som frontfigur i en nybildad vänsterrörelse, Yannick Jadot för miljöpartiet EELV och Jean-Luc Mélenchon för Vänstern.

Högerpartiet Republikanerna gör upp om vem som ska bli partiets kandidat i ett primärval.

Regerande Socialistpartiet håller sitt primärval i slutet av januari. President François Hollande har ännu inte meddelat om han tänker kandidera, trots – eller kanske på grund av – urusla opinionssiffror. Andra tänkbara namn är premiärminister Manuel Valls och förre ekonomiministern Arnaud Montebourg.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet