SVT:s utrikesreporter Rolf Fredriksson. Foto: SVT

”Risken är att verkligheten springer ifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Eurozonens finansministrar följer Angela Merkels linje och kommer att vänta med fortsatta förhandlingar om Greklands ekonomiska kris till efter folkomröstningen. Grekland befinner sig tekniskt sett i bankrutt.

– Vi vet inte hur det här ska lösas, risken är att verkligheten under tiden springer ifrån, säger SVT:s utrikesreporter Rolf Fredriksson.

Ekonomin i Grekland kan försämras än mer om bankerna tvingas fortsätta att ha stängt och folk och företag inte kommer åt sina pengar.

Ekonomiska krisen i Grekland

– Europeiska centralbanken måste nu, enligt sina egna regler, överväga om ekonomin i Grekland är så dålig att man ska minska stödet till banker och då riskerar grekiska banker att gå i konkurs. Går bankerna i konkurs då är det inte bara svårt att ta ut pengar, då försvinner pengar, och då är det en skenande, osäker verklighet som väntar, säger Rolf Fredriksson.

Hör hela analysen ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet