Förtidsrösterna i Finland har redan på eftermiddagen börjat räknas. Foto: TT

Finland köar till vallokaler

Uppdaterad
Publicerad

Några timmar kvarstår tills vallokalerna i Finland stänger. På vissa vallokaler har det bildats köer under valdagen, Tammelund i östra Helsingfors är en av dem. Samtidigt har förtidsrösterna bärjat räknas.

I Tammelund i östra Helsingfors har vallokalens dörr öppnats och stängts i hög takt. Röstningsområdet har en av de högsta siffrorna för valdeltagandet i landet och redan vid lunchtid hade cirka 50 procent av de röstberättigande i området nyttjat sin medborgerliga rättighet. Jämfört med genomsnittet är det en hög siffra, men vanligt för Tammelund-borna.

– Det skulle inte förvåna mig om deltagandet stiger till 80 procent i det här valområdet. Det här är ett område där folk tar sitt medborgeliga rättighet på allvar, säger Emilia Lehtinen, ordförande för valnämnden 44A och mångårig valmedarbetare.

Lehtinen är en rutinerad valmedarbetare trots sin ålder på knappt 40 år. Hon har bitit av ett tjugotal val sedan hon själv fick rösträtt för 20 år sedan, då de olika valen hålls separat i Finland. Årets riksdagsval är det femte valet som Lehtinen bevakar som valnämndsordförande.

Samligspartiet populärt

Tammelund anses vara ett rikt villaområde där de boende vanligtvis ger sitt stöd till liberalkonservativa Samlingspartiet – det partiet som nuvarande statsministern Alexander Stubb tillhör.

Lehtinen förvånas dock över att så många människor i lokalen uttryckt sin osäkerhet på vem de ska lägga sin röst på.

– Jag tror att det beror på den osäkra utgången, att det är en hård kamp om den andra platsen och om regeringsplatserna i allmänhet. Folk kanske taktiserar, säger Emilia Lehtinen.

Vädret gynnar röstningen

Det molniga uppehållsvädret sägs att bidra till ett bra valdeltagande och väljarna i Tammelund kommer antingen med finkläder eller lite sportigare.

– Vissa har tagit på sig träningsoveraller och gör röstningen till en del av sina sportpromenader. Andra kommer med finkläderna på, skrattar Lehtinen. 

Den lokala förskolan som för dagen agerar vallokal håller öppet till klockan 19 svensk tid (20 finsk tid.). När lokalerna stänger sätter Lehtinen med sin personal i gång att räkna rösterna. Själv är hon spänd över helhetsresultatet.

– Det ser ut som att Centern vinner. I Helsingfors är resultatet alltid lite annorlunda än landet i helhet. Men om Sannfinländarna kommer med i regeringen så är jag orolig, funderar Lehtinen som själv är en vänsteranhängare.

Sista enkäten inför valet visar på att Centern håller en klar ledning med 24,9 procent. Därefter ser ordningen för andra platsen jämn ut: Samlingspartiet 16,9 procent, följt av Sannfinländarna 16,7 och Socialdemokraterna 15,1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.