Foto: TT

Finland: Krispaketet blev en chock

Uppdaterad
Publicerad

Den finländska borgerliga regeringens mål med sitt krispaket är att sänka arbetskostnaderna med 5 procent. Det har lett till protester från facket som svarar med en storstrejk på fredag.

Krispaketet blev en chock för många finländare när det presenterades förra veckan.

– Det blir smärtsamt, sade statsminister Juha Sipilä, när paketet presenterades. Men han ansåg att det var den enda lösningen.

Vad det till exempel handlar om är karensdag i sjukförsäkringen, halverad övertidsersättning, ett söndagstillägg sänks, vilket ger en snittförlust på 300 kronor, antalet semesterdagar för offentliganställda minskas från 38 till 30 dagar.

Krympt i tre år

Finland drabbades redan 2008 mycket illa av finanskrisen. Under 2009 minskade bruttonationalprodukten till exempel med 8,5 procent. Finland anses aldrig riktigt ha hämtat sig efter den chocken.

Krispaketet är en reaktion på att Finlands ekonomi krympt i tre år. Vid valet i april i år var krisen det stora temat. Centerpartiets ledare Juha Sipilä lovade då att man inte skulle höja skatterna för att lösa krisen.

Radikalt förslag

Sipilä är IT-miljonär, en framgångens man men han har aldrig förr suttit i en regering. Det kan kanske förklara att hans förslag är så radikalt.

Professorer i finländsk arbetsrätt skakade på huvudet åt åtgärderna när de offentliggjordes.

– I Finland har lönerna varit en fråga om avtal mellan löntagar- och arbetsgivarorganisationer.

Regeringen ingriper

–  Nu kommer läget att vara mycket spänt mellan parterna inför förhandlingarna och det är sannolikt att det blir problem i framtiden, sa professor Seppo Koskinen vid Åbo universitet till det finländska tv-bolaget YLE:s svenska redaktion.

Det som nu händer är att regeringen ingriper och ändrar på avtalsförmåner som har förhandlats fram mellan arbetsmarknadens parter. Det sker till arbetsgivarens fördel.

Enligt facket är det särskilt kvinnor i lågavlönade branscher som drabbas, enligt YLE. Samtidigt innehåller krispaketet åtgärder som ska stärka unga kvinnors ställning i arbetslivet. Man satsar även på att underlätta omställningen för dem som drabbas av arbetslöshet.

Många orsaker

Orsakerna till den ”finländska sjukan” är många. Det har varit motigt på flera områden för den finländska industrin.

Nokias sammanbrott är en av orsakerna. En annan att pappersindustrin hamnar i en kris. Man har satsat mycket på tidningspapper och eftersom de tryckta tidningarna världen över minskar sina upplagor drabbar detta Finland hårt.

Även metallindustrin och maskintillverkningen har drabbats av motgångar.

En tiondel av Finlands export går till Ryssland. Genom den ryska lågkonjunkturen och Rysslands motåtgärder mot EU:s ekonomiska straffåtgärder har den finländska exporten av till exempel livsmedel stoppats. En femtedel av Finlands livsmedelsproduktion gick till Ryssland.

Krispaketets verkan ska utvärderas i mars 2017. Om effekterna nåtts beslutar regeringen om skattelättnader på en miljard euro. Men om det inte går vägen genomförs nya sparåtgärder för samma belopp, enligt finländska YLE.

Fakta – krispaket

  • Övertidsersättningar halveras, ett söndagstillägg på lönerna sjunker från 100 till 75 procent. Det betyder i snitt en förlust på knappt 300 kronor per söndag.
  • Antalet maximala semesterdagar blir 30 istället för 38 för offentligt anställda.
  • En karensdag införs vid sjukdom och dag 2 till 9 utbetalas 80 procent av lönen.
  • Trettondagen och Kristi himmelsfärdsdagen blir lediga dagar utan lön.
  • Privata arbetsgivares socialskyddsavgifter sänks med 1,72 procentenheter.
  • Enligt regeringen skulle dessa åtgärder skapa 110.000 nya jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.