Tusentals flyktingar tros vara fast i Murmansk efter skärpta finska gränser. Foto: TT/SVT

Stopp för cykelflykt till Finland

Uppdaterad
Publicerad

Finländska myndigheter kräver nu att de asylsökande som kommer till Helsingfors med färja från Travemünde i Tyskland har giltiga pass och visum. Dessutom stoppas nu möjligheten att ta sig till Finland från Ryssland – med cykel. 

I veckan kommer det att vara minus 21 grader kallt i ryska Murmansk. Staden i nordvästra Ryssland är både kall och mörk – i sex veckor under vintern går solen inte upp där.

Just nu tros hundratals, kanske tusentals, flyktingar ha fastnat i kölden i staden. Många har tagit sig dit till fots och på andra sätt för att kunna ta sig över gränsen till finska Lappland. Till en början promenerade de, men sedan blev det förbjudet. Då tog flyktingarna cykel över gränsen, men även det har nu förbjudits.

Sverige inför gränskontroller

Med hänvisning till trafiksäkerheten kräver myndigheterna nu att man kommer med bil över gränsen.

Därför är flyktingarna fast i den iskalla ryska staden.

Vill stoppa färjor

Samtidigt vill finska myndigheter stoppa flyktingar som tar sig in via färjor från Tyskland.

Rederiet Finnlines uppmanas av finska myndigheter att se till att asylsökande som vill åka från Travemünde i Tyskland till Helsingfors har giltiga pass och visumhandlingar, vilket i praktiken innebär att den flyktvägen spärras av.

– Hela hösten har dagligen cirka tjugo personer systematiskt tagit sig in i landet illegalt från Tyskland, säger Tom Hansén vid Finlands gränsbevakning till SVT Nyheter.

Kan ta sig via Baltikum

Den tyska frivilligorganisationen Lübecker Flüchtlingsforum, som hjälper flyktingar vidare till de nordiska länderna, är mycket kritisk till den finländska åtgärder. ”Beskedet kom som en fullständig överraskning och vi har nu många människor från Irak och Syrien som inte har en chans att få komma till sina släktingar och vänner i Finland”, skriver organisationen på sin webbsida.

I Finland tror många att flyktingarna nu kommer att söka sig andra vägar till Finland, bland annat via de baltiska länderna.

– Det är ett alternativ. Vi följer situationen men tills vidare tyder inget på det, säger Tom Hansén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet