Statsminister Juha Sipilä Foto: TT

Finlands regering löste krisen

Uppdaterad
Publicerad

Finlands regeringskris är avblåst. Parterna lyckades efter svåra förhandlingar till slut komma överens om vårdreformen.

På Twitter skriver statsminister Juha Sipilä från Centern, och finansminister Alexander Stubb från Samlingspartiet att enighet nåtts.

Kompromissen innebär att det fortsättningsvis blir 18 självstyrande områden för vården och 15 social- och hälsovårdsområden, rapporterar mediebolaget Yle.

Sipilä förklarar att det innebär att tre områden kommer att ordna vårdtjänster i samarbete med andra.

Reformen innebär också att det ska gå att välja mellan privata, offentliga och kooperativa vårdalternativ.

Förhandlingarna om reformpaketet orsakade en djup spricka i regeringen. Centern har hela tiden arbetat för 18 vårdområden medan Samlingspartiet krävt färre. I torsdags hotade statsministern att avgå. Sipilä underströk samtidigt att det handlade om förtroende och inte i sig om antalet vårdområden.

Ville Niinistö, partiledare för De gröna, anser att kompromissen om vårdområden väcker mer oro och frågor än den ger svar. På Twitter befarar han också att möjligheten att välja vårdproducent kan hota den offentliga vården.

Samlingspartiets undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn Laasonen lovordar däremot lösningen:

”Finland får en sann valfrihetsmodell”, skriver hon på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.