Foto: TT/SVT

”Finns en känsla av att man gjort nytta”

Uppdaterad
Publicerad

Stämningen var god bland de svenska militärerna när insatsen i Afghanistan avslutades. Det nära samarbetet med Nato i landet har fört Sverige närmare försvarsalliansen, rapporterar SVT:s utsända.

Flaggan halades på basen Northern Lights i Mazar-i-Sharif och markerade slutet den svenska insatsen i Afghanistan.

– Mitt intryck är att det finns en känsla här av att man är nöjd med att avsluta insatsen och av att man har gjort nytta och funnits här för en god sak, säger SVT:s Claes JB Löfgren.

SVT:s team Claes JB Löfgren och Marco Nilsson är, som de enda svenska journalisterna, på plats i den svenska campen för att bevaka avslutningen av insatsen. På basen finns nu omkring 200 soldater. Som mest var det omkring 500 samtidigt och totalt har ungefär 6.500 svenskar tjänstgjort i Afghanistan sedan 2002.

Under dagens minnesceremoni påmindes om uppoffringarna som den svenska insatsen krävt. Fem soldater har stupat och ett trettiotal har skadats under åren. På plats fanns även försvarsminister Karin Enström.

– Den svenska insatsen har bidragit till att göra Afghanistan till en säkrare och stabilare plats, säger Enström.

Samarbetet med Nato har även fört Sverige närmare försvarsalliansen.

– Det är ju otvetydigt så att ska man kunna göra saker tillsammans måste man också träna. Här har vi dessutom varit i skarp insats. Vi har skapat bättre förutsättningar för att vara tillsammans i framtiden också, säger överbefälhavare Sverker Göranson.

”Blir en utfasning”

Den svenska insatsen upphör inte abrupt, rapporterar SVT:s utsände.

– Nej, det blir en utfasning. Några blir kvar på en tysk bas. Men vid årsskiftet ska allt vara avslutat. Det blir ett nytt skede. Men omkring 10.000 militärer kommer ändå att finnas kvar, de flesta amerikaner. De kommer att ha huvudsakligen två uppgifter: Antiterror-verksamhet och rådgivning till den afghanska militären. Den stora frågan är om afghansk militär och polis klarar att ta över. De är omkring 350.000 men många av dem är dåligt utbildade och analfabeter, säger Claes JB Löfgren.

Vad kommer att hända med det svenska lägret när alla svenskar lämnat det?

– Den kommer att tas över av afghanerna.

”Afghaner har inte påverkats så mycket”

Har du någon uppfattning om vad den afghanska lokalbefolkningen tycker om att svenskarna åker hem?

– De som bor här runtomkring är vanliga människor som inte har påverkats så mycket av att de har varit här, utom att de har sett dem patrullera. Det är ett ganska stort geografiskt område som svenskarna haft ansvar för. En del enskilda affärsmän har nog haft glädje av att kunna leverera arbetskraft och mat, men det är en begränsad grupp.

– Sedan är det ju den afghanska militären och mitt intryck är att relationen mellan den och svenskarna varit bra, de har lärt känna varandra och det finns en ömsesidig respekt. Men den svenska insatsen är trots allt väldigt liten i den stora Nato-insatsen.

Vad har det funnits för fördelar med alla militärinsatserna i Afghanistan?

– Det finns olika åsikter. De har gjort Afghanistan till ett land som är synligt i omvärldens ögon, men det ska ställas i relation till vad pengarna kunde ha använts till i civila projekt. Det är något som inte jag kan värdera. En erfaren organisation som Svenska Afghankommittén har varit noga med att inte ha något med militären att göra utan har betonat att den är där på egna premisser. En så här stor ekonomisk satsning leder också till en hel del korruption. Afghanistan är tyvärr ett väldigt korrumperat land och var så även innan och det har man inte kommit tillrätta med.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.