Juusos skötare Pasi Jantti, visar en av målningarna.

Finska brunbjörnen Juuso gör succé som konstnär

Uppdaterad
Publicerad

När ett konstgalleri i Helsingfors bjöd in till vernissage stod en minst sagt otippad konstnär bakom verken: den 17-årige, 400 kilo tunga brunbjörnen Juuso.

Utställningen, som gick under namnet ”Starka och svaga penseldrag”, öppnade under tisdagen bestod av elva originalverk och flera tryck, där Juuso användt sin kropp, och framförallt tassarna som penslar. På några av målningarna kan man skymta spår kvar av björnens päls.

Konstnären själv var dock inte närvarande vid sitt första vernissage, utan befann sig i sitt ide på Kuusamo djurcentrum i norra Finland, där han omhändertagits och vuxit upp efter att ha blivit föräldralös som unge.

Gör inget på beställning

Juuso har en särskild dragning till blå och röd färg, berättar skötaren Pasi Jantti, som tillägger att de bara lämnar playwoodskivor, papper och målarfärg, så vet björnen precis vad han ska göra. Men måleriet kommer inte på beställning.

– Juuso skapar konst i sin egen takt. Om vi ber honom att måla något, så blir det inget. Han skapar all konst i sin egen takt när vi låter honom vara, säger Pasi Jantti, som är noga att poängtera att all färg som används är giftfri och innebär några hälsorisker för björnen.

Vid utställningen såldes 15 målningar för cirka 80.000 kronor, pengar som kommer att användas för att göra en dokumentär om björnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.