Rolando Omongos överlevde i två månader på en fiskebåt. Foto: AFP/TT

Fiskare överlevde två månader på regnvatten och mossa

Uppdaterad
Publicerad

Den unge fiskaren Rolando Omongos från Filippinerna överlevde i två månader utan mat och dryck på drift ute till havs på en fiskebåt. När han räddades vägde han 20 kilo. Idag berättar han sin historia.

Rolando Omongos, 21, gav sig av från staden General Santos på södra Filippinerna den 21 december tillsammans med sin farbror och andra fiskare. En storm skilde dem från de andra fartygen. De drev till havs, bränslet tog slut och de hade varken mat eller ombord eller redskap att fiska.

Åt mossa från båten

För att överleva drack de regnvatten och åt av den mossa som växte på båten. Farbrodern dog efter en månad och Rolando bad gud ta hand om honom när han blev tvungen att häva honom över bord.

– Vi såg minst fyra båtar som passerade oss varje dag, sa han inför journalister under en presskonferens sedan han räddats av en japansk båt.

Ingen stannade

– Vi vinkade men ingen stannade, ingen såg oss.

För att klara sig mot värmen dök han ofta i vattnet. Han var tvungen att spara på den enda näring han hade och åt lite av mossan var tredje dag.

När han räddades utanför Papua Nya Guinea efter två månader till sjöss var han utmärglad och svag och hade tappat 40 kilo.

Grät hejdlöst

– Jag grät hejdlöst när jag äntligen blev räddad, sa Rolando som fick bäras eftersom han var för svag för att kunna stå upp.

Men han förlorade aldrig hoppet att bli räddad.

Aldrig mer en båt

Rolando återhämtar sig nu i sitt hem och vill aldrig mer gå ombord på en båt. I stället funderar på att återgå till skolan som han slutade efter sjätte klass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.