Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett väldigt skakigt vittne”. Hör Stefan Åsberg om Michael Cohens vittnesmål i rättegången mot Donald Trump. Foto: SVT/SVT Arkiv

Fixaren Cohen lugn när Trumpadvokat attackerar

Uppdaterad
Publicerad

Expresident Donald Trumps advokater ansatte stjärnvittnet Michael Cohen i den pågående rättegången i New York. Formellt rör förhandlingarna bokföringsbrott, men mycket handlar om Trumps relation till porrskådespelaren Stormy Daniels.

– Det blev en bra dag för Trump och hans försvarare, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg på plats i New York.

Cohen var så kallad fixare åt USA:s förre president och betalade ur egen ficka ett stort belopp till porrskådespelaren för att hon skulle hålla tyst om en påstådd sexuell relation med Trump. Rättegången rör misstankar om att Trump försökt att dölja affären genom bedrägligt beteende.

Trumps advokater gick till hårt angrepp mot Cohen på torsdagen och målade ut honom som en missnöjd före detta anställd som ville hämnas på den forna uppdragsgivaren.

Behöll lugnet

Cohen, som är känd för sitt heta temperament, svarade lugnt och visade få ansiktsuttryck.

Trumps advokat Todd Blanche anklagade vittnet för att återkommande ha ljugit. Därefter spelades ett ljudklipp upp där Cohen sagt ”jag vill att den mannen faller” i en inspelning 2020.

Cohen svarade att han ”tagit ansvar” för sina handlingar ”och stått för konsekvenserna”. Han har avtjänat ett tre års fängelsestraff och har blivit av med sin advokatlicens i delstaten New York.

– Cohen är starkt ifrågasatt. Han har ljugit tidigare under ed så han är ett skakigt vittne, säger Åsberg.

I korsförhöret upprepade Cohen att han talat med Trump på telefon hösten 2016 för att klargöra betalningen till Stormy Daniels, vilket advokaten Blanche försökte torpedera.

Trump möjligt vittne

Den tidigare advokaten är det sista vittne som kallats av åklagarsidan. Det är okänt om försvarssidan kallar några vittnen, och om Donald Trump själv kommer att vittna.

Det ser inte ut som att väljarna påverkas av rättegången då Trump ligger knappt före Biden i de sammanvägda opinionsmätningarna.

– Hittills har Trump inte skadats av rättegången, säger Åsberg.

Trump själv har klagat på att processen håller honom borta från sin valrörelse inför presidentvalet i november. Han förnekar dessutom att han skulle ha haft en sexuell relation med Stormy Daniels.

Rättegången, som rör 34 åtalspunkter, har pågått i 18 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.