Foto: TT

Fler än tio falska hot mot flyg

Uppdaterad
Publicerad

Minst elva flygplan som landade på eller lyfte från internationella flygplatser i måndags blev föremål för anonyma hot.

Hoten ringdes in via telefon och tros ha kommit från samma källa.

Inga sprängladdningar eller andra farliga föremål har hittats, men försiktighetsåtgärder vidtogs. De flesta gällde plan inom eller till USA, men också flygningar mellan städer i Europa, Mellanöstern och Sydamerika berördes.

Ett Air France-plan fick eskort till John F Kennedy-flygplatsen i New York av stridsflyg, sedan någon ringt och hävdat att det fanns kemvapen ombord. Plan från Saudi Arabian Airlines och American Airlines som landade på samma flygplats kontrollerades också.

På Newark-flygplatsen fick passagerarna lämna ett United Airlines-plan från Madrid, och planet inspekterades på behörigt avstånd från terminalen. Flygbolaget Delta meddelade att två av dess internationella flygningar, Paris-Boston och London-Newark, utsatts för liknande hot.

Till nyhetsbyrån Reuters säger en källa att amerikanska flygsäkerhetsmyndigheter tar emot och undersöker i genomsnitt ett hot av den typen varje dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.