Mathias Brännkärr såg polis, demonstranter och helikoptrar från hotellets balkong i Alanya. Foto: Privat/Wikimedia Commons

Fler protester väntas i svenskorten

Uppdaterad
Publicerad

Oron växer i Turkiet, och den har nu även spridit sig till turistorten Alanya. Charterarrangörerna har varnat resenärer från att gå ut bland folksamlingar, och svenskar på plats berättar om explosioner, oro och tårgas.

Under kvällen och natten har det varit oroligt i semesterparadiset Alanya. En protest urartade med tårgas, upplopp och bränder som följd. Läget i landet har blivit allt mer osäkert efter att turkiska styrkor intensifierat jakten på kurdiska PKK-anhängare.

”Väntade oss fredlig demonstration”

Resebolagen Ving, Apollo och Fritidsresor hade innan demonstrationen skickat sms resenärer på orten och sagt att de skulle undvika folksamlingar.

– Vi skickade ut meddelandet för att det skulle vara demonstrationer och folksamlingar. Informationen vi fått var att de skulle vara fredliga, men det blev stökigt. I dag kommer vi att följa upp läget och ha löpande kontakt med personalen på plats, men just nu är det lugnt, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Även de andra resebolagen har fått rapporter om att det är lugnt nu på morgonen, och kommer löpande att informera de på plats och svenskarna på väg dit om läget.

7.600 på plats – fler protester väntar

Oroligheterna började i Alanya, men under natten bröt även upplopp ut i Side. I de två semesterorterna finns 7.600 svenskar just nu från de tre bolagen, och fler på väg. I kväll väntas fler demonstrationer, och Ving skickade på förmiddagen ut ett nytt sms:

”Hej, under gårdagen utbröt oroligheter i samband med de demonstrationer som hölls i både Alanya och Side centrum. Det förväntas att demonstrationer återupptas igen till kvällen. Det kan alltid innebära större folksamlingar och vi rekommenderar därför våra gäster om att visa försiktighet i området runt demonstrationer, som snabbt kan urarta till våldsamheter.”

”Plötsligt började de skrika”

Flera svenskar på plats ringde till researrangörerna i går, oroliga över läget. Johan var mitt inne i stan när folk plötsligt började skrika.

– Vi kollade i klädbutiker när människor började skrika. Vi gick tillbaka till vårt hotell, men två i vår grupp var kvar och demonstranterna brände ner en restaurang mitt framför dem, berättar han för SVT.

Men samma demonstranter hade också hjälpt svenskarna att komma därifrån, och sagt att de inte var ute efter turister de var ute efter.

Svenske Mathias Brännkärr satt på hotellrumsbalkongen sent i går kväll när bilar började tuta och oroligheterna eskalerade.

– En vit helikopter cirkulerade över våra huvuden och sirenerna var nära. Oroligheterna pågick långt in på natten, säger Mathias till SVT Nyheter.

”Känns otryggt”

I dag är det många turister som pratar om oroligheterna, och de har uppmanats att stanna på sina hotell.

– Man känner en viss olust att befinna sig i ett land där oroligheterna kan eskalera snabbt, och man har ingen kontroll över situationen. Samtidigt så vet jag ju vad som försigår på gränsen till Syrien, vilket adderar farhågorna. När även resebolagen går ut med varningar om att inte lämna hotellområdet så känns det lite otryggt och som att man är isolerad, säger Mathias Brännkärr.

Både han och Jonas planerar att hålla sig inne på hotellområdet och avvakta och se vad som händer nu.

Apollo säger att flera resenärer på väg till området hört av sig, och att de kommer att se till att hålla svenskarna uppdaterade på läget. Oroligheterna har skett i svenskhotellens närområden, men på själva hotellen har det varit lugnt.

Utrikesdepartementet avråder inte från resor till Turkiet, annat än till området närmast syriska gränsen. Men de uppmanar resenärer till Alanya och Side att hålla sig uppdaterade på läget via UD och medier, och deras konsulat i Ankara och Alanya följer händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.