Här inträffar den våldsamma explosionen på fyrverkerimarknaden utanför Mexico City. Foto: EBU

Flera döda efter explosion på fyrverkerimarknad i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Minst 32 personer har omkommit i en våldsam serie av explosioner på en marknad för fyrverkerier utanför Mexico City. Ett 70-tal personer skadades, varav många svårt skadade är barn. Bilder från platsen visar en skrämmande kavalkad av explosioner, följt av stora tjocka rökmoln som stiger mot himlen.

Det var på tisdagseftermiddagen, lokal tid, som explosionen inträffade på San Pablito-marknaden för fyrverkerier i Tultepec, drygt tre mil norr om Mexikos huvudstad.

Mexikansk polis konstaterade tidigt på Twitter att många människor omkommit. 

Natten mot torsdagen konstateras att 32 människor bekräftats döda. Ett dussintal människor saknas fortfarande, över ett dygn efter

Följdes av kraftig brand

Fyrverkerierna orsakade en kraftig brand och flera av de skadade har allvarliga brännskador på stora delar av kroppen, enligt sjukhuskällor.

13 barn med mycket omfattande brännskador skickades till Texas, USA, för vård, enligt borgmästaren Eruviel Avila.

Det är i nuläget inte klarlagt vad som gjorde att explosionerna startade, men Avila lovar att hitta och straffa de ansvariga och ekonomiskt hjälpa dem som förlorat sitt levebröd.

Brandmännen som kom till platsen för att bekämpa branden var tvungna att avvakta till dess att alla fyrverkerier hade exploderat innan de kunde släcka lågorna, enligt Luis Felipe Puente, chef för den nationella räddningstjänsten. Han beskriver det som att ”hela marknaden är borta”.

Enligt AP skickades totalt 50 personer i 10 ambulanser för att hjälpa till på platsen.

300 ton fyrverkerier

Mer än 80 procent av de 300 stånden på marknaden totalförstördes, enligt myndigheterna. Lokala medier rapporterar att det fanns mer än 300 ton fyrverkerier på marknaden när explosionen inträffade.

Många blev vittnen till den dramatiska händelsen under eftermiddagen. En av dem är 41-åriga Crescencia Francisco Garcia från Mexico city som hade åkt upp till San Pablito för att införskaffa just fyrverkerier. Hon säger till nyhetsbyrån AP att hon befann sig i närheten av marknadsstånden när det smällde.

– Helt plötsligt började det dåna. Jag och andra runt omkring mig började springa, säger hon till AP och uppger att hon strax därefter hittat sina familjemedlemmar i närheten.

Boende från området i Tultepec hjälper till i arbetet med att röja upp på platsen efter den våldsamma explosionen på fyrverkerimarknaden. Foto: TT / Eduardo Verdugo / AP Photo

Presidenten uttalar sig

Mexikos president Enrique Peña Nieto kommenterade den svåra explosionen på Twitter senare under tisdagen, och framförde sina kondoleanser till dödsoffrens anhöriga.

– Jag önskar snabb återhämtning för de skadade, skriver Peña Nieto.

San Pablito är den mest välkända marknaden för fyrverkerier i hela Mexiko och såhär års beger sig många mexikaner just dit för att köpa smällare och raketer inför jul- och nyårs-firanden. Den huvudsakliga industrin i Tultepec är just pyroteknik.

Fyrverkeriexplosionen är den tredje som drabbat den populära marknaden på lite drygt tio år. Bristande säkerhet tros vara orsaken, enligt myndigheterna.

Inför firandet av Mexikos självständighets-dag 2005 inträffade en stor brand som ledde till en kedja av explosioner. Hundratals fyrverkeri-försäljares stånd förstördes då.

En liknande händelse inträffade året därefter, även då förstördes flera hundra marknadsstånd i samband med en brand, rapporterar AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.