Foto: TT

Flera döda i bombdåd i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer har dödats och femton skadats i en bombexplosion i den egyptiska huvudstaden Kairo. Tre av de dödade var poliser. Det råder oro inför årsdagen av den Egyptiska revolutionen 2011 som infaller på måndag.

Explosionen skedde på torsdagen i stadsdelen al-Haram, då polisen slog till mot en lägenhet där misstänka jihadister höll till.

I al-Haram, som ligger nära pyramiderna, har många sammandrabbningar och skottlossningar ägt rum efter det att förre islamistiske presidenten Muhammad Mursi avsattes. Där bor många av hans anhängare. I området finns också flera hotell där många turister bor.

– Vad vi vet så har ingen ännu tagit på sig dådet, säger Stina Blomgren, SVT:s korrespondent i Egypten.

I nuläget finns inget som tyder på att attacken skulle vara riktad mot turister.

Oro inför årsdag av revolution

Inför årsdagen av revolutionen 2011, på måndag 25 januari råder stark nervositet i landet.

– Demonstrationer slås ner väldigt hårt i Egypten och många är rädda för att demonstrera. Det tyder på en viss oro när man gör så stora insatser för att säkra säkerheten inför årsdagen, säger Stina Blomgren.

– Flera personer har gripits, bland annat Facebooksadministratörer, man har slagit till mot många lägenheter och man har stängt ner förlag,  det är en åtstramning som har skett och vad det kommer leda till vet man inte ännu, säger Stina Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.