Överlevande personal i chock efter flygbombningen mot Läkare utan gränsers sjukhus i staden Kunduz.

Flera döda i flygattack mot sjukhus i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Minst 19 människor har dödats när ett sjukhus som tillhör Läkare utan gränser i natt bombades i staden Kunduz i Afghanistan. Nato säger att ett flyganfall genomfört av USA ”kan ha” träffat sjukhuset. Det som hänt är ”oförlåtligt” och möjligtvis ett krigsbrott enligt FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter.

Dödsiffran har stigit under dagen sedan attacken mot sjukhuset blev känt natten mot lördagen. Tolv stycken av de döda är personal och sju patienter varav tre var barn. Minst 37 personer är skadade, uppger Läkare utan gränser.

”Vi är djupt chockade över attacken, att personal och patienter dödats och det hårda slag det har tillfogat sjukvården i Kunduz”, uppgav Läkare utan gränser i ett uttalande under lördagsmorgonen. Enligt ett meddelande från organisationen vid lunchtid var antalet bekräftade dödsoffer nio, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Organisationens svenska gren skrev under förmiddagen på sin hemsida att inga svenska läkare finns på plats vid sjukhuset i Kunduz. Vidare konstaterar de att nattens dödsoffer är personal från traumakliniken.

Sjukhuset väldigt illa skadat

Det var mitt i natten, strax efter klockan två lokal tid, som sjukuset träffades flera gånger av de bomber som fälldes i flygattacken.

105 patienter vårdades på sjukhuset, bland dem 59 barn, och i personalen fanns över hundra personer – både afghaner och utländska hjälparbetare. Enligt organisationen har sjukhuset blivit ”väldigt illa skadat” av attacken.

– I nuläget har vi inte mycket information att gå ut med om det inträffade. Läget förändras snabbt, säger Alexander Uggla på Läkare utan gränser Sverige.

”Lyckades fly”

Läkaren Adil Akbar, en av de som var i tjänst vid sjukhuset i natt, säger till nyhetsbyrån AP att bland annat en operationssal och akutmottagningen förstörts i bombningarna.

– Jag lyckades fly efter attacken, men de flesta ur personalen och även en del patienter saknas, säger han till AP.

Talibanerna intog delar av Kunduz

Hårda strider har rasat i staden sedan talibaner intog delar av Kunduz i måndags. De afghanska säkerhetsstyrkorna har under striderna fått hjälp av USA och Nato, både från luften och på marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.