Foto: TT

Flera döda i hotellattack i Somalia

Uppdaterad
Publicerad

Extremistgruppen al-Shabaab anföll ett hotell som är populärt bland diplomater och regeringstjänstemän i Somalias huvudstad Mogadishu. De tungt beväpnade terroristerna dödade minst tio personer och al-Shabaab uppvisade åter en taktik där gruppen väljer att attackera högprofilerade mål.

Terrordådet inleddes med att en bilbomb sprängdes utanför hotell Maka al Mukaram i centrala Mogadishu på fredagen. Fem beväpnade män attackerade sedan hotellet och lyckades ta sig förbi de rigorösa säkerhetsavspärrningarna runt området.

I terroristernas eldgivning dödades minst tio personer, däribland Somalias ambassadör i Schweiz, enligt poliskällor som AFP talat med. Flera regeringstjänstemän hölls sedan som gisslan av gruppen.

Hotellet har blivit attackerat flera gånger tidigare berättar SVT:s Afrika-korrespondent Johan Ripås.

– Det är symptomatiskt för al-Shabaab. De har tidigare hotat regeringen och har tidigare slagit till mot både parlamentsledamöter och regeringen och även dödat parlamentsledamöter. Målet är att försvaga regeringen i landet, säger Johan Ripås.

Gäster dödades

– De flesta som dödades är säkerhetsvakter och gäster på hotellet, sade en säkerhetskälla.

Somalias säkerhetsstyrkor valde att gå till motattack och lyckades ta sig in förbi murarna och in på hotellet. Tre timmar av eldstrid följde, innan terroristerna oskadliggjordes av militär.

– Samtliga gärningsmän dödades och läget är nu under kontroll, sade Mohamed Hassan på fredagskvällen.

Talespersonen för al-Shabaab hade då tagit på sig skulden för dådet. Enligt Abdulaziz Abu Musab, som för al-Shabaabs talan, hade ”mujahedin-krigarna utför en operation mot avfällingarna i Mogadishu”.

Utsatta mål

Den islamistiska extremistgruppen al-Shabaab, som terroriserat Somalia och grannländer som Kenya, har mött flera militära motgångar och tvingats till reträtt på flera platser i Somalia.

I en förändrad taktik har al-Shabaab, som har al-Qaidakopplingar, valt att attackera turistmål och platser där politiker och affärsmän möts. I grannlandet Kenya dödades omkring 60 personer när al-Shabaabanhängare attackerade köpcentret Westgate i Nairobi 2013. al-Shabaab har även utfört flera andra dåd i Kenyas huvudstad Nairobi samt i turistanläggningar i gränstrakterna till Somalia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.