Räddningsarbetare på väg ner i gruvan i sökandet efter överlevande. Foto: TT

Flera döda i kinesisk gruvexplosion

Uppdaterad
Publicerad

En gasexplosion i en kolgruva i Kina har krävt 13 människors liv, och räddningsarbete pågår för att rädda flera personer som sitter fast nere i gruvan.

Tretton personer har bekräftats döda i en gasexplosion i en kolgruva i Chongqing i södra Kina. Ytterligare 20 personer finns kvar, fast nere i gruvan, och det är oklart om några av dem har kommit till fysisk skada, rapporterar Kinas statskontrollerade nyhetsbyrå Xinhua.

Stort räddningsarbete

Explosionen inträffade vid lunchtid på måndagen lokal tid. Sammanlagt 35 personer som arbetade i gruvan befann sig då nere under jord.

Två personer lyckades själva fly efter raset, och räddningsarbete pågår nu för att försöka hitta och rädda fler överlevande. Fler än 200 personer deltar i insatsen.

Säkerhetsinspektioner att vänta

Orsaken till explosionen är ännu okänd, men myndigheter i Chongqing utreder frågan, uppger CNN.

Byrån för säkerhetstillsyn av kolgruvor i regionen har också beordrat samtliga gruvor i Chongqing att stänga sin produktion i väntan på nya säkerhetsinspektioner.

Flera olyckor i år

Liknande olyckor har inträffat tidigare i år i Kina. I januari räddades fyra arbetare upp ur den gruva där de hade suttit fast i 36 dagar efter ett ras, som också dödade minst en person.

I mars omkom tolv personer i en gasexplosion i en gruva nordostkinesiska Jilin.

Fotnot: Tidigare rapporterade Xinhua att femton personer hade omkommit, men siffran korrigerades senare av samma källa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.