Foto: Reuters/SVT.

Flera döda i strider vid syrisk-turkiska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Minst 45 IS-krigare och 20 soldater från kurdisk milis har dödats i strider i den syriska staden Tel Abyad vid den turkiska gränsen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Vid midnatt, natten till lördagen, trädde den tillfälliga vapenvilan som förhandlats fram i samråd med Ryssland och USA i kraft. Men att den inte omfattade jihadistgrupper som IS blev direkt tydligt.

På lördagen attackerade den IS-krigare syriska staden Tel Abyad vid den turkiska gränsen. Den USA-ledda koalitionen svarade med minst tio flygbombningar för att tvinga tillbaka IS-styrkan.

Minst 45 IS-krigare och 20 soldater från den kurdiska milisen ska ha dödats i striderna.

Fakta: Här gäller eldupphöret

Överenskommelsen om eldupphör gäller i delar av Syrien, men inte i områden där militanta jihadistgrupper som IS och Nusrafronten är aktiva. Det innebär att stora delar av centrala, norra och östra Syrien faller utanför avtalet.

Enligt Syrienexperten Fabrice Balanche gäller eldupphöret i omkring tio procent av Syrien.

Här gäller eldupphöret:

Damaskus: Omfattar rebellernas största fäste i östra Ghouta, öster om huvudstaden. Det inkluderar Douma och Arbin som vanligtvis plågas av dagliga strider.

Homs: Troligtvis gäller vapenvilan enbart i de norra delarna av provinsen, runt de rebellkontrollerade städerna Rastan, Talbisseh och Houlah. I östra delarna, inklusive Palmyra, styr IS.

Hama: En handfull städer omfattas.

Aleppo: I provinshuvudstaden Aleppo är det tänkt att vapenvilan ska gälla, samt väster om staden där jihadister inte är aktiva.

Daraa: Stora delar av provinsen omfattas, förutom där Nusrafronten är aktiv.

Källa: TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet