Flera döda i turkisk gränsstad

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal döda rapporteras vid en självmordsbombning i den turkiska staden Suruc, där hjälparbetet organiseras till den syriska gränsstaden Kobane, tio kilometer därifrån.

Vid lunch lokal tid utsattes ett kulturcenter i den turkiska staden Suruc för en självmordsattack. Ungefär 30 personer rapporteras ha omkommit och runt hundra ska ha skadats i attacken.

– Överallt i hela området ligger döda kroppar, säger S-politikern Evin Cetin till SVT Nyheter. Hon är på plats för att tillsammans med två svenska kollegor distribuera hjälp in i det krigsdrabbade Syrien.

Attackerna i Turkiet

Många studenter döda

Kulturcentret är den samlingsplats där hjälparbetet organiseras för den syriska gränsstaden Kobane. Enligt nyhetsbyrån AFP ska det framförallt ha varit universitetsstudenter som planerat ett hjälpprojekt i den syriska staden Kobane som dött i attacken.

– Det är en strategisk plats. Genom att slå till mot kulturcentret, slår IS till mot allt biståndsarbete som sker in till Kobane, säger Evin Cetin.

Hon har själv tillbringat mycket tid just vid det bombdrabbade kulturcentret den senaste veckan.

– Om vi inte hade åkt ut för att organisera inköp i dag, då hade vi varit på plats.

Demonstrationer i Istanbul

Under eftermiddagen har hundratals demonstrerat mot våld i den turkiska staden Istanbul. En reaktion mot attacken som Turkiets utrikesdepartement klassar som en terrorattack.

– Å min nations vägnar fördömer jag de som begick detta brutala dåd, sade Turkiets president Tayyip Erdogan på en presskonferens.

Troligen hämndaktion från IS

Enligt obekräftade uppgifter ska attacken ha utförts av en kvinnlig självmordsbombare med kopplingar till IS, det uppger flera medier. Evin Cetin förklarar att extremistmilisen Islamiska staten (IS) nu är hårt pressad i Kobane-området och hon tror att bombdådet var en hämndaktion.

– Man väntade egentligen bara på att IS skulle slå tillbaka, säger hon.

Även turkiska myndigheter tror att det handlar om en hämndaktion. Under de senaste dagarna har omkring 500 personer gripits vid gränsen till Syrien, misstänkta för att vara anhängare till IS.

Ett tiotal personer har också anhållits misstänkta för att ha rekryterat krigare till IS. Efter dådet har Turkiet skärpt säkerheten vid den syriska gränsen.

Uppgifter om attack även i Kobane

Senare på eftermiddagen har det kommit uppgifter om ytterligare en attack, i den turk-syriska gränsstaden Kobane, rapporterar AFP.

– En självmordsbombare sprängde en bil vid en kontroll i södra Kobane. Två ur den kurdiska säkerhetsstyrkan dödades i explosionen, säger Rami Abdel Rahman vid Syrian Observatory for Human Right.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attackerna i Turkiet

Mer i ämnet