Nikolaj Aleksejev, som grundade Pride i Moskva 2005, grips av polisen under årets marsch. Foto: Twitter

Flera gripna under Prideparad

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer greps när den ryska hbtq-rörelsen för tionde året i rad försökte genomföra en Prideparad i Moskva. Pride-deltagare attackerades även av motdemonstranter.

– Det finns ingen laglig grund att hålla den här demonstrationen, sade Aleksej Majorov, chef för Moskvas säkerhets- och antikorruptionsavdelning, till ryska Interfax inför demonstrationen.

Attackerade

Det brydde sig emellertid inte hbtq-rörelsen om. Flera personer har gripits i centrala Moskva och aktivisterna blev även attackerade av motdemonstranter, uppger nyhetsbyrån AFP.

”Gripen och slagen under Moskvas tionde Prideparad. Vi är gripna! De har troligtvis brutit ett finger på min vänstra hand”, skrev Nikolaj Aleksejev, som grundade evenemanget 2005, i ett inlägg på Twitter.

”Situationen mycket allvarlig”

– Situationen för hbtq-personer i Ryssland är mycket allvarlig och ska ses i en kontext av den allmänna försämringen av grundläggande mänskliga och demokratiska rättigheter som pågår i landet, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL, till TT.

Den senaste försämringen skedde enligt henne för mindre än en vecka sedan då en ny lag undertecknades av president Vladimir Putin. Lagen innebär att icke önskvärda organisationer förbjuds att verka och att deras volontärer och personal riskerar böter och vid upprepad ”brottslighet” fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.