Foto: TT

Skolmassaker i Pakistan – över hundra döda

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals elever och lärare togs som gisslan och 141 personer dödades i en skolmassaker i Peshawar, i nordvästra Pakistan på tisdagsmorgonen. – Det här var bara en trailer, säger Muhammad Khorasani, talesperson för terrorgruppen bakom dådet.

Flera talibaner från terrorgruppen Tehrik-i-taliban Pakistan (TTP) tog sig in på militärskolan Army Public School och började skjuta vilt omkring sig på tisdagsmorgonen. De var både prickskyttar och självmordsbombare och hade order om att skjuta de äldre eleverna, men inga barn, vilket de ändå gjorde.

Totalt dödades 141 personer och 200 skadades i massakern, enligt regionala myndighetskällor.

Skolmassaker i Pakistan

– För många som håller på att opereras är tillståndet allvarligt, säger Ejaz Khan på Lady Reading-sjukhuset.

De flesta som dödades är elever, mellan 10 och 18 år gamla.

Kaos överallt

Överlevare berättar om hur de såg kroppar ligga på golvet i skolan och skolbussföraren Jamshed Khan bevittnade attacken.

– Vi stod utanför skolan när skottlossningen plötsligt startade och det blev kaos överallt och skrik från barn och lärare, säger han till Reuters.

Samtliga gärningsmän har dödats.

”Donera blod”

På sjukhuset Lady Reading Hospital, dit många skadade har förts, efterfrågar man och ber allmänheten att donera blod, eftersom det fattas.

Zahid Khan, partiledare för ANP kallar attacken barbarisk och Pakistans premiärminister Nawaz Sharif kallar massakern en ”nationell tragedi”. Nobelpristagaren och pakistaniern Malala Yousafzai, fördömer massakern.

– Jag, tillsammans med miljoner andra över hela världen, sörjer dessa barn, mina bröder och systrar. Men vi kommer aldrig att besegras.

Malala sköts själv av talibanerna 2012, eftersom de motsatte sig hennes kamp för flickors skolgång.

Enligt terrorgruppen TTP var den här en hämndattack och fler dåd är att vänta.

– Det här var bara en trailer, säger Khorasani.

Fakta: Andra dåd i Peshawar

I början av året intensifierades våldet i Peshawar, huvudort i orosdrabbade trakter i gränslandet Afghanistan-Pakistan. Här är några av dåden:

12 januari: Fem poliser dödas och fyra personer skadas, bland annat i en bombattack mot premiärminister Nawaz Sharifs rådgivare, som dock klarar sig oskadd.

17 januari: En bomb exploderar på ett persontåg på väg från Peshawar till Karachi. Minst tre dör och 20 skadas. Bara timmar tidigare hade en tidsinställd bomb krävt nio liv under kvällsbönen i en religiös anläggning i Peshawar.

11 februari: Minst tio människor dödas och ytterligare 16 personer skadas i en granatattack mot en bio i Peshawar. Dådet kommer elva dagar efter en liknande blodig aktion mot en annan biograf i staden.

12 februari 2014: Nio personer skjuts ihjäl när ett 20-tal män stormar ett hus i Peshawar. Huset är känt som ett fäste för motståndare till talibanerna.

16 februari 2014: En bomb sliter sönder ett expresståg på väg från Karachi till Peshawar. Minst fem människor dödas.

14 mars 2014: En självmordsattack riktad mot pakistansk polis dödar minst tio personer i en förort till Peshawar.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmassaker i Pakistan

Mer i ämnet