Foto: James Shaw

Flera jordskred på Nepals landsbygd

Uppdaterad
Publicerad

Samhällen på den nepalesiska landsbygden hade precis börjat återhämta sig efter jordskalvet för drygt två veckor sedan när landet på tisdagen drabbades av en ny jordbävning. Det senaste skalvet har utlöst flera jordskred i landets bergiga norra del.

Ett av jordskreden fångades på film av Röda korsets hjälparbetare nära Dhunche på den nepalesiska landsbygden. På videon ses människor titta upp mot jord som glider nedför berget mot husen längst ned.

Det finns inga uppgifter om skadade i Dhunche, men minst 12 personer ska i dag ha kommit till skada i ett annat jordskred i distriktet Sindhupalchowk.

Jordbävning i Nepal

Jordskred har också blockerat vägar på landsbygden och gjort det svårare för hjälparbetare att nå fram.

Enda sjukhuset har rasat

Dhunche ligger två timmar utanför huvudstaden Katmandu och har 2.500 invånare. Det enda sjukhuset förstördes i jordskalvet som inträffade för drygt två veckor sedan. Hjälporganisationer har satt upp fältsjukhus på platsen och dels vårdat skadade, dels tagit över det numera raserade sjukhusets uppgifter och bland annat hjälpt till vid förlossningar.

Förhållandena på platsen hade långsamt hunnit förbättras innan det nya skalvet kom, säger en hjälparbetare till kanadensiska CBC.

Kändes i Katmandu

Tisdagens jordskalv hade en magnitud på 7,3 på Richterskalan och epicentrum i ett isolerat område mellan Katmandu och Mount Everest. Hittills har över 30 personer bekräftats döda och 1.100 ska ha skadats. Skalvet och flera efterskalv kändes i Katmandu, men det finns inga uppgifter om nya skador i huvudstaden.

Även grannländer kunde känna av jordbävningen i dag och det finns rapporter om att jordskred ska ha utlösts också på andra sidan landsgränsen i Tibet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet