Foto: TT

Motorsågsmannen i Schweiz fortfarande på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer har skadats i en attack med en motorsåg i schweiziska Schaffhausen, rapporterar Neue Zürcher Zeitung. En av dem skadades allvarligt, men inte livshotande enligt polisen. Den misstänkte mannen är sedan tidigare dömd för olaga vapeninnehav och är fortfarande på fri fot. Hans motiv är oklara, men polisen utgår från att det inte rör sig om ett terrordåd.

Det var klockan 10.30 på måndagen som en 51-årig man gick in på kontoret till en lokal sjukförsäkringskassa, CSS, beväpnad med en motorsåg. Han ska ha varit i kontakt med sjukkassan tidigare och finns även i polisens register som dömd för olaga vapeninnehav, 2014 och 2016.

Mannen gick till attack mot både medarbetare och kunder. Vittnesuppgifter till schweiziska medier berättar hur människor stapplade ut från CSS kontor blödande. Stora delar av Schaffhausen spärrades av och polisen uppmanade allmänheten att hålla sig inomhus.

I ett uttalande skriver polisen att mannen kan reagera aggressivt och uppmanar allmänheten att kontakta polisen om de ser den misstänkte. 

Kan ha flytt över gränsen

Polisen gick ut med namn och bild på den misstänkte och har också släppt uppgifter som att han saknar fast adress. Mannen har de senaste tre veckorna bott i sin Volkswagen på en madrass i en skogsdunge två kilometer utanför staden. Under en presskonferens på eftermiddagen uppgav polisen att han kan ha flytt över schweiziska gränsen. Han tros färdas i en Volkswagen med schweiziska registreringsskyltar.

Enligt tidningen Blick har alla fem offer, förutom den svårast skadade, skrivits ut från sjukhuset. Den som hade näst svårast skador var en medarbetare på sjukkassan, som ska ha fått skärsår på vänster öga. Den person som skadades svårt opererades för sina skador men har ännu inte vaknat upp efter händelsen. Om mannen attackerade med en uttänkt plan eller valde ut offer på måfå är inte känt.

Polisen i Schaffausen har släppt en bild från en övervakningskamera som visar mannen kort innan dådet. Han bär på en väska som skulle kunna innehålla motorsågen.

Inga uppgifter om skadade svenskar

– Vi har i nuläget inga uppgifter om att svenskar skulle vara inblandade, säger Jessica Garpvall presskommunikatör på UD till SVT Nyheter.

Schaffhausen är en tyskspråkig mindre stad i Schweiz med 36.000 invånare och ligger omkring fem mil norr om Zürich, inte långt från gränsen mot Tyskland. Vid 20-tiden på måndagskvällen fanns ännu inga uppgifter om att den misstänkta mannen gripits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.