Klara Svensson och Paolo Roberto. Foto: TT

Hyllas av kändisar på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på boxningsmästarens bortgång lät inte vänta på sig. På sociala medier och i intervjuer berättar kändisar om sina känslor och minnen kring Muhammad Ali. – Det är få boxare som har en så otrolig känsla för sporten, säger före detta boxaren Paolo Roberto till SVT Nyheter.

Muhammad Ali har varit en av Paolo Robertos stora förebilder i livet.

– Man var förberedd på att han skulle gå bort, men man blir otroligt ledsen ändå. Han var ju en stor människa, inte bara idrottsligt, utan också en stor politisk symbol. Jag skulle säga att, näst efter Martin Luther King var han den viktiga mannen bakom den svarta medborgarrättsrörelsen. När han tog OS-guld 1960 blev han inte insläppt på en restaurang för att han är svart. Det var där hans politiska engagemang startade. Han är världens mest kända man under den här tiden. Svart och kämpar för svartas rättigheter.

Muhammad Ali 1942-2016

”Stort att han är från min sport”

En av de största anledningarna till att han såg upp till Muhammad Ali var att han alltid stod upp för sina åsikter, menar Paolo Roberto.

– Det är stort att han är från min sport. Han var beredd att ta personliga risker för att stå för sin politiska åsikt. Även om det kostade honom personligen var han beredd att stå upp för sin övertygelse. Det är få personer som gör det.

När boxaren Klara Svensson fick beskedet blev hon oerhört ledsen.

– Han är som han själv sa ”the greatest”, så det är otroligt sorgligt. Alla böcker man har läst om honom och kunnat inspireras av. Att kunna ha en bra blick som han har, och känna att om man är snabbare, smartare, och har bättre fotarbete, kan man styra en hel boxningsmatch på ett mycket bättre sätt. Det har verkligen inspirerat mig.

Klara Svensson menar att Muhammad Ali fortfarande inspirerar boxare, trots att han inte har varit aktiv på väldigt lång tid.

– Det är ovanligt att man är legend innan man ens har dött, där är han exceptionell att han redan blev en ikon och legend redan innan han dog.

Alexander ”The Mauler” Gustafsson, säger till SVT Nyheter att Muhammad Ali var en förebild.

– Det är verkligen sorgligt. Muhammad Ali var en fantastisk idrottsman och personlighet som har betytt mycket för mig. Han var en stor inspirationskälla.  

”Banade vägen för mig”

Världsmästaren i fem olika viktklasser i boxning, Floyd Mayweather, uttryckte under morgonen sin sorg för sportkanalen ESPN.

– Ord kan inte beskriva vad Muhammad Ali har gjort för boxning. Han är en av dem som banade vägen för att jag ska kunna vara där jag är i dag. Vi har förlorat en legend, en hjälte och en stor man.

På sociala medier väller det in kondoleanser. Före detta boxaren Mike Tyson skriver ”Gud kom för att hämta sin mästare”.

– Han är en av anledningarna till varför afroamerikaner i dag kan göra det vi gör i sportvärlden. Vi är fria, säger basketstjärnan LeBron James, som just nu är i NBA-final med Cleveland Cavaliers, till ESPN.

Före detta tungviktsboxaren använder fina ord när han beskriver Muhammad Ali. ”Inspiration, mentor, min vän, en jordisk gud av mänskligheten. Den största, helt enkelt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muhammad Ali 1942-2016

Mer i ämnet