Polisens bombgrupp har kontrollerat ett plan på flygplatsen Rygge utanför Moss i södra Norge, utan att hitta någon bomb. Två personer har gripits. Foto: TT

Flyg evakuerat efter bomblarm på Rygge i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Ett plan på väg från Rygge flygplats i Norge till Manchester evakuerades i kväll efter att två utländska passagerare uppträtt misstänkt. Polisens bombgrupp har sökt igenom planet och meddelar att inget misstänkt har hittats.

Dramat började på ett Ryanair-plan som skulle lyfta från Rygge, 6 mil söder om Oslo, strax före 19, skriver norska Dagbladet. Vid 20.30 meddelade polisen att det evakuerats.

– Efter förhör med vittnen och de inblandade så kommer polisen till slutsatsen att situationen är resultatet av ett missförstånd, säger Anders Strømsæther, polisens insatsledare till Dagbladet.

Nämnde ordet ”bomb”

Anledningen till evakueringen är att andra passagerare hört hur de två nämnt ordet bomb under en argumentation på toaletten, berättar polisens insatsledare Anders Strømsæther på en pressträff för norska medier. Passagerarna larmade flygkaptenen som i sin tur kontaktade polisen.

De två passagerarna samt vittnen hörs just nu om händelsen.

Samtliga passagerare och allt bagage på flyget har kontrollerats, enligt den norska radion. Polisens bombgrupp söker igenom planet och den norka polisen meddelade vid 11-tiden på sin Twitter att ingen bomb hittades.

Larm också i Manchester

Tidigare i dag utlöstes ett stort bomblarm i Manchester i England och en Premier League-match mellan Manchester United och Bournemouth ställdes in. Den misstänkta bomben visade sig vara falsk.

Händelsen i Manchester gjorde att den norska polisen beslutade sig för att ta larmet på Rygge på allvar, säger Øystein Stavdal Paulsen på  Østfold-polisen till NRK.

Rygge-flygplatsen har inte stängts och övriga avgångar går som normalt. Passagerarna kommer senare att få ta ett annat plan till Manchester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.