Foto: TT

Flyganfallen ska avhandlas i FN

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd håller ett brådskande möte natten till söndagen med anledning av den USA-ledda koalitionens dödliga flyganfall som har träffat syriska militärposteringar. Ryssland uppger att mer än 60 syriska soldater har dödats i attackerna.

Pentagon uppger att landet fortfarande samlar information om attacken som stoppades.

Enligt en talesman beklagar departementet att en syrisk militärpostering träffats, speciellt att människor dödats, om koalitionens styrkor gjort så av misstag.

Talesmannen säger också att Ryssland inte uttryckte några farhågor när de fått information om att koalitionsstyrkorna skulle arbeta i området.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon säger att koalitionsstyrkor kan ha bombat militära posteringar men att USA stoppade flygräderna sedan de fått information om detta från Ryssland. I ett uttalande står att koalitionsstyrkor inte avsiktligt har slagit till mot en känd syrisk militärpostering.

En talesman för den amerikanska militären säger att han är ”rätt säker” på att de mål som träffades av misstag var syriska militärposteringar.

”Skrämmande slutsats”

Flyganfallen, som gav IS möjlighet att tillfälligt ta över en syrisk militärpostering, ser Moskva som bevis på att USA hjälper IS.

– Vi kommer till en slutsats som är skrämmande för hela världen. Att Vita huset försvarar IS. Nu kan det inte finnas några tvivel om det, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova enligt nyhetsbyrån RIA Novosti.

Moskva begärde att FN:s säkerhetsråd skulle hålla mötet, som nu har planerats till lördag, med anledning av bombningarna.

– Vi kräver Washingtons fulla och detaljerade förklaring, och den måste ges inför FN:s säkerhetsråd, säger Zacharova i rysk tv.

Hon säger också att bombräderna äventyrar allt som hittills har gjorts av det internationella samfundet för att nå fred i Syrien.

Ryska UD uppger att flygräderna innebär att uppgörelsen mellan USA och Ryssland om vapenvilan är i fara, rapporterar ryska medier. De har kommit till slutsatsen att USA spelar under täcket med Islamiska staten, uppger den ryska nyhetsbyrån Tass enligt Reuters.

Suveränitet

Syriens utrikesdepartement uppmanar säkerhetsrådet att fördöma vad de kallar USA:s angrepp, och kräver att Washington respekterar Syriens suveränitet, enligt ett uttalande.

Uppgifterna om flygattackerna kom först från syrisk militär sent på lördagen. Nästan samtidigt uppgav den ryska militären att 60 syriska soldater dödats i räderna.

”Stridsplan från den internationella anti-jihadistkoalitionen genomförde fyra räder mot syriska styrkor som är omringade av en grupp från Islamiska staten vid flygbasen i Deir Ezzor”, hette det i ett uttalande av ryska armén.

Fakta: Kriget i Syrien

Konflikten i Syrien inleddes 2011 som ett uppror i form av fredliga protester mot regimen, men övergick sedan i ett regelrätt inbördeskrig med en rad inblandade parter. Assadregimen, jihadistiska extremistgrupper, en samling syriska rebeller och kurdiska soldater håller olika delar av territoriet.

Både Ryssland och USA deltar med stridsflyg i kriget. Ryssland stöder Bashar al-Assads regim, medan USA leder en allians som bekämpar terrorstämplade Islamiska staten och andra jihadiströrelser. USA har också gett stöd till flera så kallade moderata rebellgrupper.

Omkring 300.000 människor har dödats och hälften av landets befolkning har drivits på flykt. Omkring 6,5 miljoner är internflyktingar medan närmare 5 miljoner har lämnat landet enligt FN. De flesta har flytt till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien.

Flera fredsinitiativ och försök till politisk process har sjösatts utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.