De kanadensiska flygbolagen måste ändra sina regler med omedelbar verkan. Foto: TT

Flygbolag ändrar rutiner efter olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Flera flygbolag ändrar sina regler efter att en Airbus A320 kraschade i Frankrike i tisdags.

Från och med nu ska minst två personer alltid vara i cockpit på Norwegians, Easyjets och Icelandairs flyg.

Dessutom har alla kanadensiska flygbolag blivit tillsagda att ändra sina rutiner, sa den kanadensiska transportministern Lisa Raitt i dag, rapporterar kanadensiska radio- och tv-kanalen CBC.

Flygkraschen i Frankrike

– Som en följd av den information vi har fått efter Germanwingsolyckan kommer vi ändra vår policy med omedelbar verkan, meddelade Air Canada.

Kanadensiska Air Transat är ett av bolagen som ändrar rutinerna med omedelbar verkan.

Två personer i cockpit på amerikanska flyg

Regeländringen kommer efter att de franska myndigheterna i dag meddelade att man tror att Germanwingsplanet kraschades med flit av andrepiloten. Han ska ha stängt ut kaptenen från cockpit och därefter kraschat planet. Detta är dock inte fastställt och man vet heller inte något om ett eventuellt motiv.

Flera amerikanska flygbolag har redan som regel att alltid ha två personer i cockpit. När en av piloterna lämnar sin plats ska en annan person i besättningen gå in i cockpit till de är tillbaka. Många av de europeiska flygbolagen har inte haft den regeln och några sådana rutiner fanns heller inte hos Lufthansa som äger Germanwings.

Säkrare cockpitdörrar efter 11/9

Under en presskonferens i dag sa Lufthansas vd Carsten Spohr att han inte ser någon anledning att ändra Lufthansas rutiner. Han bedömer tisdagens olycka vara en enskild, isolerad händelse.

Norwegian meddelade att man ändrar sina rutiner så snart som möjligt.

Som det ser ut nu kan besättningen på många plan, däribland Airbusplan, ta sig in i cockpit med hjälp av en kod, men om någon i cockpit aktivt hindrar folk utifrån från att komma in kan inte ens den koden hjälpa. En av anledningarna till att de franska myndigheterna tror att planet kraschades medvetet är att kaptenen på Germanwingsplanet inte lyckades ta sig in i cockpit.

Det var efter terrorattackerna den 11 september, när flera passagerarplan kapades och flögs in i byggnader i USA, som flygbolagen började förstärka dörrarna in till piloterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Frankrike

Mer i ämnet