Det är för tidigt att säga vad som orsakat flygkraschen som tog 150 människors liv. Men det är sällan en enstaka händelse utan en kedja av händelser som leder fram till katastrofen, menar Christer Åström, flygjournalist och expert på flygbranschen.
– Vi har än så länge inga hållpunkter för vad som har inträffat. Men det är en kedja av olika saker som till slut resulterar i en katastrof.
Analys om ett par dagar
Eftersom man tror att man redan vet var olycksplatsen är, så är det nu upp till analysen av planets svarta låda och färdskrivare att ge mer information om olyckan. Det kan enligt Åström ta ett par dagar för att få fram en preliminär analys av den sparade kommunikationen mellan piloterna och piloterna och marken. Sedan ska en haverikommission tillsättas som kan ge en fullständig rapport först om ett år.
– Haverikommissionen tillsätts av det land där planet kraschade och tar hjälp av experter från flygplanstillverkaren Airbus, säger Christer Åström.
Airbus är världens största flygplanstillverkare och den kraschade flygplanstypen Airbus A320 är en mycket vanlig flygplanstyp, enligt Åström. Att planet var 24 år gammalt är inte heller uppseendeväckande menar han.
– Planet är förhållandevis gammalt men det är inte exceptionellt. Flygplan skrotas för att de är oekonomiska, inte för att de är för gamla.
Plantypen är heller inte exceptionellt olycksdrabbat.
– Är det ett vanligt plan så blir det ju oftare det som är inblandat i olyckor, inte för att det är olycksdrabbat.
Expansiv fas
Flygbolaget Germanwings som ägs av Lufthansa är i en expansiv fas just nu och satsar hårt på sina lågprisrutter i Europa. Det har varit turbulent inom företaget Lufthansa den senaste tiden berättar Åström.
– De har förlorat 2,4 miljarder kronor på en pilotstrejk nyligen. Strejken handlade om att Lufthansas ledning vill att Germanwings ska sköta hela deras Europatrafik – utom den från Munchen och Frankfurt, Lufthansas stora nav. Det här har skapat missnöje, eftersom lågprisbolagets piloter har lägre löner.