Flygkrasch i Madrid krävde 153 liv

Uppdaterad
Publicerad

En flygplanskrasch på Barajas i Madrid i eftermiddags krävde 153 liv. Av de 172 personerna ombord överlevde bara 26, enligt den spanska räddningstjänsten. Två svenskar fanns på planet.

Planet, av typen MD-82, fattade eld och kanade av banan vid start. Flyg- planet tillhör Spanair som ägs av SAS. Planet var på väg till Las Palmas på Gran Canaria.

Överlevande fördes till sex sjukhus i Madrid med brännskador av andra eller tredje graden. Enligt SAS hade olycks- planet 166 passagerare och sex besätt- ningsmän ombord.

Minst 50 ambulanser och räddnings- fordon sattes in. Fyra mobila sjukhus slogs upp vid olycksplatsen.

Räddningstjänsten som skickades för att få ut levande och döda ur den brinnande flygplanskroppen berättar om synen som mötte dem på olycksplatsen. -Det var fullt med förkolnade kroppar överallt, sade en räddningsarbetare.

Olycksorsaken är ännu oklar. Enligt medieuppgifter brann det i vänster motor på planet, som kraschade från ca 60 meter. Planets avgång uppges ha försenats pga tekniska problem.

Alla flyg till och från Barajas ställ- des in efter olyckan, men trafiken återupptogs under kvällen.

Värsta flygolyckan tog 583 liv

Den hittills värsta flygolyckan inträffade då två trafikflygplan av typen Boeing 747 kolliderade på flygplatsen Los Rodeos på Teneriffa i mars 1977. Olyckan krävde 583 liv. Planen tillhörde flygbolagen KLM och Pan Am. Olyckan berodde på piloters missförstånd, kommunikationsproblem, dimma och trängsel till följd av bombhot mot en annan flygplats.

I augusti 1985 störtade en Boeing 747, tillhörande Japan Airlines, med 524 personer ombord in i sidan på ett berg i Japan. 520 personer omkom. Olyckan berodde på ett hydrauliskt fel som gjorde den vertikala stabilisatorn obrukbar.

Den värsta flygplanskollisionen i luften skedde nära Charkhi Dadri i Indien i november 1996 då en saudisk Boeing 747 stötte ihop med en Iljusjin-76 tillhörande Air Kazakhstan. Sammanlagt 349 personer omkom.

Kollisionen mellan ett passagerarplan av typen MD-87, tillhörande SAS, och en Cessna på Linateflygplatsen i Italien i oktober 2001 är den hittills allvarligaste olyckan som har drabbat det skandinaviska flygbolaget. Alla 110 ombord på SAS-planet och fyra personer på marken förolyckades.

SAS-ägda Spanair har fram till onsdagen varit förskonat från olyckor med dödlig utgång. Däremot har bolaget råkat ut för incidenter med rökfyllda kabiner, motorfel och nödlandningar.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.