I sista stund undviker piloten en kollision med flera flygplan. Foto: CBSnews

Passagerarplanet är bara sekunder från en flygkatastrof

Uppdaterad
Publicerad

Air Canadaplanet är bara trettio meter från att krocka med flera passagerarplan som står redo att lyfta, men i sista stund undviker piloten katastrofen. Nu har flygsäkerhets myndigheten i Canada, CTSB , släppt en rapport där myndigheten beskriver händelsen som ett mänskligt misstag i flygtornet.

Klockan är runt midnatt den 7 juli, när Air Canadas plan med 140 passagerare ombord går in för landning på San Franciscos flygplats. Men istället för att ta sikte på landningsbanan hamnar planet på den parallella taxibanan där fyra plan står redo att lyfta.

I en ljudupptagning mellan kontrolltorn och pilot hörs att piloten anar oråd och frågar om det är går bra att landa. Han får då svaret att det går bra.

Ingen kom till skada

I sista stund lyfter planet igen. Om planen krockat hade katastrofen varit ett faktum eftersom flygplanen var fullastade med bränsle, rapporterar CBS news.

Piloten gör sedan en ny inflygning och landar utan att någon kommer till skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.