Irakiska barn och kvinnor som har flytt striderna i Mosul. Foto: TT

Flyktingar från IS trakasseras

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar från Mosul och andra områden som kontrolleras av IS trakasseras, arresteras och hotas. Läraren Ahmed berättar om skräcken: – De sa att vi hade fem timmar på oss att lämna vårt hem, säger han till SVT.

Civila flyktingar som lämnar irakiska städer som Mosul och andra områden som kontrolleras av terroristerna IS drabbas ofta av nya svårigheter efter flykten.

SVT Nyheter har intervjuat universitetsläraren Ahmed, som flydde från Mosul när IS tog över för två och ett halvt år sedan. Han heter egentligen något annat, men är rädd för att råka illa ut om hans riktiga namn publiceras.

Slaget om Mosul 2016-2017

Ahmed, hans fru och deras tre barn tog sig till Kirkuk, som kontrolleras av kurder. En stor del av Mosuls universitet i Mosul flyttades till Kirkuk. Där bildades ett slags alternativt universitet, där Ahmed har arbetat sedan dess.

Konstanta trakasserier

Ahmed berättar att han och hans familj konstant har trakasserats av den kurdiska säkerhetstjänsten Asayish.

– Det är för att vi är araber och de är kurder. De påstår att araber och sunnis sympatiserar med IS. Speciellt om man kommer från Mosul, säger han på telefon från Kirkuk.

I sin rapport ”Straffade för de brott IS begått” beskriver Amnesty International hur flykten fortsätter för de civila internflyktingarna i Irak. Irakiska och kurdiska regimstyrkor och paramilitära styrkor pekar ut sunnimuslimer som flyr från IS som potentiella hot och anklagar dem ofta för att vara IS-sympatisörer. Det har skett arresteringar, trakasserier, till och med utomrättsliga avrättningar, enligt Amnesty.

Tvingas lämna sina hem

I områden som kontrolleras av kurder samlas internflyktingar ihop i läger. Det händer också att flyktingar kallas till förhör och försvinner, skriver Amnesty. I Kirkuk har Amnesty dokumenterat flera fall där flyktingar från IS-kontrollerade områden tvingats lämna sina nya hem, utan att få besked om när de får återvända.

Ahmeds barn har tvingats gå i en annan skola. Myndigheterna vill inte låta dem gå i samma skola som barn från Kirkuk. Barnen får gå i skola tre timmar i veckan, i slitna lokaler där de sitter på golvet, berättar han.

”De svor åt oss”

Och i går fick familjen veta att de måste lämna sitt hem.

– I går var senaste gången säkerhetspolisen var här. De sa att vi måste lämna lägenheten. Vi hade fem timmar på oss. Det fanns inga möjligheter att diskutera, de svor åt oss, säger Ahmed.

– De sa att det var internflyktingarna som ligger bakom alla problem i Kirkuk.

Han säger att han hört andra historier från familjer som kommit till Kirkuk men som blivit tvingade att lämna staden. Deras kläder och tillhörigheter blev utslängda på gatan av polisen, enligt Ahmed.

I väntan

De vet inte var de ska ta vägen, så familjen har inte lämnat sin lägenhet ännu. Nu väntar de på vad som ska hända när poliserna kommer tillbaka.

– Min fru är så orolig. Hon gråter väldigt mycket, säger Ahmed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet