Tre polisbilar stod under natt mott måndag parkerade utanför det hotell i Rödby där 166 flyktingar inkvarterats tillfälligt av danska myndigheter i väntan på vidare beslut. Foto: Camilla Faurholdt-Löfvall/DR Nyheder

Flyktingar i Danmark kan skickas tillbaka till Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

300 flyktingar till Danmark under söndagen. Av dessa har 166 personer tillfälligt fått uppehälle på ett hotell i Rödby sedan de uppgett att de vill ta sig vidare till andra länder i Norden. Men vägrar de 166 flyktingarna att söka asyl i Danmark riskerar de i stället att skickas tillbaka till Tyskland, varifrån de kommit.

Dansk polis har under natten bevakat hotellet utanför Rödby där de 166 flyktingarna inkvarterats tillfälligt av danska myndigheter – detta sedan många av dem försökt resa vidare på egen hand för att söka asyl i Sverige, Norge och Finland, uppger danska TV 2.

Med undantag för ett par personer som försökt ta sig ut genom ett fönster på nedervåningen, men som krupit tillbaka in när polisen lyste på dem med ficklampa, har situationen varit lugn, uppger DR.

#flykt

Kan skickas tillbaka till Tyskland

Det är ännu oklart vad som kommer att hända med de 166 flyktingarna i Rödby. Men om de väljer att inte söka asyl i Danmark, där de nu tagits om hand av myndigheterna, riskerar de att skickas tillbaka till Tyskland, varifrån de anlänt med färja. 

Samtidigt har svenska Migrationsverket i Malmö under helgen förberett för att kunna ta emot 200-300 asylsökande. Men under söndagen kom endast 75 personer.

Många nyanlända

Söndagens flyktingmottagande har inneburit en milstolpe i antalet nyanlända för det lilla samhället Rödby.

– Vi har aldrig förr upplevt att det kommit så många på en och samma dag, säger John Andersen, polischef vid Polisen i Sydsjällands- och Lollands-Falster till danska TV 2.

Samtliga nyanlända människor är registrerade av danska myndigheter. En stor del av dem är från Syrien, men bland flyktingarna finns också människor från Irak och Afrika.

Polisen stoppade tåg och använde pepparsprej

På måndagsmorgonen stoppade dansk polis ett tåg vid Rödekro station, som kommit från Tyskland, för att utföra id-kontroller. De resenärer som kunde uppvisa giltiga dokument fick lämna tåget. Ombord fanns uppskattningsvis 100 flyktingar. I samband med detta ska en incident ha uppstått där polisen använt pepparsprej mot en person, uppger DR.

Händelsen bekräftas av dansk polis som i ett pressmeddelande skriver:

– När polisen skulle kontrollera resenärerna, uppstod det en situation, då polisen använde pepparsprej mot en resenär, när trycket mot bland andra en kvinna med barn enligt polisens uppfattning blev farligt. Mannen är efter det inträffade ok. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet