Foto: TT

Flyktingbåt bogseras ut igen av thailändsk militär

Uppdaterad
Publicerad

Thailändska marinen bogserade på morgonen ut en båt full med flyktingar, rapporterar ett vittne till nyhetsbyrån Reuters. Flyktingbåten flyter nu planlöst runt i Andamansjön utanför Indonesien.

Det är oklart om flyktingbåten är densamma som militären bogserade bort från thailändska vatten på fredagen. Thailändska myndigheter har heller inte bekräftat tilltaget.

Fler än 6.000 flyktingar, de flesta av dem från den förtryckta muslimska minoriteten rohingya i Burma, tros befinna sig ute till havs i den Bengaliska viken. Många av dem i överfulla båtar, utan tillgång till mat och vatten. Både FN och den amerikanska utrikesministern John Kerry har vädjat till myndigheterna i Indonesien, Malaysia och Thailand att ta hand om dessa män, kvinnor och barn som svälter ihjäl till havs.

Båtflyktingar i Asien

FN:s flyktingorgan UNHCR har uttryckt stor oro för läget i regionen och säger i ett uttalande att ländernas vägran att hjälpa båtflyktingarna snabbt kan leda till en ”humanitär katastrof av enorma proportioner”.

Åt okokta nudlar i desperat hunger

På fredagen undsatte thailändska myndigheter en båt fullastad med flyktingar, och kastade ned matpaket till de desperata migranterna från en helikopter. Många av flyktingarna kastade sig i vattnet för att fånga paketen. En av båtflyktingarna var så hungrig att han började äta de okokta nudlarna direkt ur handen.

Men det är oklart om båten på fredagen fick lägga till vid en thailändsk hamn. Många av flyktingarna på båten, som ska ha övergivits av kaptenen, uppges ha dött under de senaste dagarna.

– Ett tiotal människor dog under resan. Vi kastade deras kroppas i havet. Vi är ungefär 300 personer ombord och har varit till havs i två månader. Vi vill komma till Malaysia, men har ännu inte kommit dit, säger en passagerare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båtflyktingar i Asien

Mer i ämnet