Nyanlända flyktingar i byn Evitskog får hjälp med kläder och skor. Foto: SVT

Flyktingcenter i finsk by väcker oro

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla byn Evitskog i södra Finland har 600 invånare, men på sistone har den fått 300 nya som bor i ett flyktingcenter. Det har väckt oro i byn men det finns även de som vill hjälpa.

En av de nyanlända är Omar, som flydde till Finland för att han trodde att här kunde irakier få asyl.

– Det som stod på finska migrationsmyndighetens hemsida gjorde att jag tänkte att jag kunde åka dit. Det är känt att Finland är ett bra land att studera i, säger han.

#flykt

Det är rätt ödsligt i Evitskog. Vi ser inte många bybor. Vi har fått höra att unga flickor är rädda för att röra sig ute med 300 män på förläggningen intill.

Tarja Tenkanen, som bor granne med flyktingcentret, säger att flickor blir hämtade med bil av anhöriga vid busstationen, för att de inte vill att flickorna ska gå hem själva.

Skänkte kläder och skor

Men reaktionerna är inte bara negativa. Många vill hjälpa och har skänkt kläder och skor.

– Byborna var rädda och oroliga för vad som kommer att hända här, i trafiken och om de skulle komma till deras tomter och kasta skräp i naturen och att kvinnor och barn är i fara, säger Veikko Pykkönen, som är chef för flyktingcentret.

På flera håll i Finland har den stora flyktingvågen mötts av protester och till och med våldsamheter som brandbomber och raketer mot bussar med flyktingar.

Vi stämmer möte med invandringskritiska partiet Sannfinländarna i riksdagen. Vi frågar partiets gruppledare Juho Eerola hur partiet ser på de arga protesterna.

– Jag blir ledsen – men jag visste att det är möjligt att något sådant kommer. Vi förstår det men vi stöder det inte, säger han.

Välkomnar skärpta regler

Sannfinländarna sitter i regeringen och Juho Eerola hoppas att man ska kunna påverka och stoppa ökningen av anländande flyktingar. Han välkomnar att asylreglerna för irakier sannolikt är på väg att skärpas.

– Vi kan ta kvotflyktingar om vi vet att de är riktiga flyktingar. Men de flesta asylsökande är det inte, säger han.

Vi besöker också Jörn Donner som intresserar sig för flyktingfrågan. Han anser att finländare inte är mer rasistiska än andra, men mer nationalistiska – och förklaringen finns i historien.

– Vi har haft ett uppslitande inbördeskrig och två krigiska konflikter med Sovjetunionen, så det är klart att det här försvaret av ett revir kan ju medverka till att man sysslar med en uteslutande nationalism, säger Jörn Donner.

Agenda söndag 4 oktober kl 21.15 i SVT2. Se programmet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet